I Abrahamsberg har matbutiken Ica nära valt att hålla fast vid en pandemiregel, om än riktad endast mot en viss grupp kunder: ungdomar.

Ett begränsat antal ungdomar, särskilt under lunchtid, släpps in i butiken, med motiveringen att det är för att slippa stök.

– Det är mest lunchtid, mellan 11.30 och 13.30, säger Stefan Lindgren, butikschef. Det här började vi med under pandemin, då fick man inte släppa in så mycket folk, det var då många äldre kunder blev oroliga när ungdomarna kom in så många, det var då vi började med att släppa in två och två, säger Stefan Lindgren, butikschef.

Stefan Lindgren säger att Ica nära-butiken i Abrahamsberg är en rätt så liten butik.

– Det är också därför vid har kvar regeln, butiken är lite trång.

Butiken har behållit pandemiregeln men nu riktad endast mot ungdomar.

– Så att de inte kommer in så många samtidigt, vi brukar släppa in två och två eftersom vi har fått lite klagomål från äldre kunder att det blir sådant ståhej när flera stycken kan komma in, tio tolv stycken samtidigt, då blir de lite rädda de äldre kunderna, säger Stefan Lindgren.

Stefan Lindgren säger att det händer att det sker snatterier, men två personers-regeln är främst till för att det inte ska komma in så många samtidigt.

Stefan Lindgren, butikschef Ica nära i Abrahamsberg.

Stefan Lindgren, butikschef Ica nära i Abrahamsberg.

Privat

Hur reagerar ungdomarna?

– De flesta förstår men en del kan bli lite irriterade men då får vi förklara hur det ligger till, när man förklarar på ett bra sätt brukar de förstå. Vi har sagt till personalen att man får inte vara otrevlig mot dem eller kaxig, man ska vara professionell och vara trevlig mot dem ändå.

Uttalar sig generellt

Clas Lundstedt, pressansvarig hos Diskrimineringsombudsmannen, DO, skriver att DO inte kan uttala sig om en situation DO inte själv har utrett.

Clas Lundstedt, pressansvarig hos Diskrimeringsombudsmannen.

Clas Lundstedt, pressansvarig hos Diskrimeringsombudsmannen.

Hans Alm

– Men generellt gäller att det finns ett förbud att diskriminera som gäller för den som tillhandahåller varor och tjänster (som exempelvis butiker). En av diskrimineringsgrunderna är ålder, vilket innebär att en butiksinnehavare inte får diskriminera någon på ett sätt som har samband med ålder.

Clas Lundstedt skriver att det finns undantag i lagen som gäller just varor och tjänster, bland annat om ålder, men att undantagen ska tillämpas restriktivt.

"Vi portar ingen"

Vad säger du om att det kan vara otillåtet att stoppa personer på det här viset?

– Jo, jag har läst om det där, det är därför vi är noggranna med att förklara och vi tvingar inte, alla får komma in, men inte att vi portar någon, det får man inte göra, säger Stefan Lindgren.

Kommer ni att fortsätta med att stoppa ungdomar i dörren?

– Ja, vi har fortsatt med det här, sedan är det lite olika från dag till dag, ibland när det regnar och är kallt kommer det nästan ingen men ibland kan det komma jättemånga samtidigt. Det är inte så att vi har det hugget i sten utan det är när det blir många, säger Lindgren.