På några av Sigtunas mellan- och högstadier har hot och våld ökat med sämre studiero som följd i vissa klasser. För att få bukt med problemet har kommunen nu infört en akutskola som togs i drift i början av mars.

– Vårt mål är att akutskolan kan hjälpa till att skapa en tryggare skola med studiero, samtidigt som vi stöttar unga med normbrytande beteende att ta emot hjälp för att förändra sitt beteende och lyckas i skolan, säger Mikael Östling Huhta, verksamhetschef för grundskolan i Sigtuna kommun.

Var ligger akutskolan?

– Den ligger i Märsta i en funktionell skollokal men inte i en befintlig skola då tanken är att det här är en enhet där lugn och ro och avskildhet är fokus, säger han.

Hur har det gått?

– Vi är i en uppbyggnadsfas men vi har elever placerade där i dag utifrån den bemanning som vi nu har. Men det kommer att byggas upp ett team här med rätt personalresurser och det arbetet tar lite tid.

När kommunen gör övergripande mätningar kring studiero har den ökat de senaste åren och trygghetsresultaten ser stabila ut överlag. Men mätningen visar också att vissa grupper av elever har fått en ökad upplevelse av otrygghet och sämre studiero.

Det handlar främst om högstadiet där flickor upplever otrygghet. Enligt Mikael Östling Huhta finns det en ökning, både i Sigtuna kommun och i övriga Sverige, av de normbrytande beteenden, främst hos pojkar.

Mikael Östling Huhta är verksamhetschef för grundskolan i Sigtuna kommun.

Mikael Östling Huhta är verksamhetschef för grundskolan i Sigtuna kommun.

Sigtuna kommun

Byta miljö

När situationen på skolan blir ohållbar för både elever, lärare och annan skolpersonal kan det vara nödvändigt bryta. Men åtgärden att till exempel byta miljö för en elev har inte funnits att tillgå i Sigtuna skolor tidigare. Tanken med akutskolan är just att ge skolorna en möjlighet att flytta på den eller de elever som förstör för andra elever.

Men det handlar också om att se till att eleverna som flyttas på också klarar målen.

– En placering på akutskolan är en åtgärd där vi utöver undervisning erbjuder samtalsstöd. På akutskolan finns resurser som stödjer eleven att förändra destruktiva beteenden. Arbetet sker i ett nära samarbete med vårdnadshavare, elevhälsan och socialtjänsten, säger Mikael Östling Huhta.

Inte placerad permanent

Innan en elev placeras på akutskolan görs en studieplan i samråd med den ordinarie skolan. För att kunna stötta eleven. När eleven sedan återgår till ordinarie skolgång samarbetar medarbetare på akutskolan med personal i den ordinarie skolan för att göra uppföljning över hur det går.

I kommunens budget för 2024 lades 15 miljoner kronor som ska gå till det tiopunktsprogram som ska hjälpa elever på glid och skapa mer studiero i skolorna. 2,5 miljoner av dessa pengar öronmärks för den nya akutskolan.

På akutskolan finns plats för åtta elever åt gången och där arbetar två speciallärare, två elevassistenter och en kurator.