Solna fritidsbibliotek, en permanent satsning som nu öppnar i gallerian, är en fortsättning på konceptet Solna Sport & Lek där utlåningen i Bergshamra nyligen stängde för säsongen.

Mitt i tittar in timmar före invigning på skärtorsdagen.

– Det finns ett stort värde i att vara just här, mitt i smeten. Många passerar och med närhet till tunnelbana och park är det bara att låna och ge sig ut och börja använda grejerna, säger kultur- och fritidsnämndens ordförande Sandra Lindström (V).

Lånen scannas av personalen, här av Johan Nilsson. 2,5 tjänster har tillsatts för att bemanna biblioteket.

Lånen scannas av personalen, här av Johan Nilsson. 2,5 tjänster har tillsatts för att bemanna biblioteket.

Malin Lövkvist

Lokalen ligger mellan Kicks och banken och har inte använts på många år.

– Den är djup och lite sliten och har varit svåruthyrd. Men vi fick hyran kraftigt rabatterat, säger Johan Nilsson, chef för fritid och förening.

Sup-brädor och yogamattor

Till utlåns finns all tänkbar utrustning för sport och spel som skateboards, inlines och racketar.

– Vi har också köpt in barncyklar, en typisk sådan sak som kan bli dyrt i en familj med flera barn som snabbt växer ur cyklarna, säger Johan Nilsson.

Yogamattor, balansbrädor och gåstavar finns för den som föredrar stillsammare aktiviteter, camping- och fiskeutrustning för den friluftssugne.

Sandra Lindström, här med sup-brädor, betonar folkhälsoperspektivet i satsningen som kostar staden runt två miljoner kronor.  "Folk med sämre ekonomi rör sig mindre, genom gratislån sänker vi tröskeln för fler i rörelse".

Sandra Lindström, här med sup-brädor, betonar folkhälsoperspektivet i satsningen som kostar staden runt två miljoner kronor. "Folk med sämre ekonomi rör sig mindre, genom gratislån sänker vi tröskeln för fler i rörelse".

Malin Lövkvist

Det mesta kan lånas på studs.

– Men ska hela familjen ut och campa kan det vara bra att förboka tält och sovsäckar som vi har begränsat av, säger Johan Nilsson.

Om man inte återlämnar efter tio dagar blir man återbetalningsskyldig.

– Ett par skridskor försvann av mer än 2 000 utlån under säsongen i Bergshamra. Det tycker jag visar att när man får ett förtroende så förvaltar man det, säger Sandra Lindström.

Två miljoner kronor

Utrustningen är dels donationer från privatpersoner och föreningar, dels nyinköpt. Budgeten ligger på två miljoner kronor och Johan Nilsson uppmuntrar besökare att komma med idéer kring kompletterande inköp.

– Vi är öppna för önskemål och har sparat pengar för att kunna tillmötesgå Solnaborna.

Inre delen av biblioteket blir förutom verkstad – här kommer personal sitta och skruva på grejer, pumpa bollar och reparera – en mötesplats.

Idén är att anordna föreläsningar, kanske bjuda in en sportfiskare eller äventyrare och olika föreningar för sportiga tips och inspiration.