Nacka kommun förbjöds förra året att anlägga två fotbollsplaner i Källtorp. Fårhagen bedöms utgöra riksintresse för kulturmiljö och friluftsliv. 

Länsstyrelsen förbjöd även kommunen 2022 att anlägga två fotbollsplaner i Ramsmora tills vidare. Kommunen har gjort flera kompletterande utredningar för att se hur påverkan på djur och natur kan minskas. Men den 23 april meddelade länsstyrelsen länsstyrelsen att planerna förbjuds.

Enligt länsstyrelsen finns kulturmiljö och höga naturvärden som skulle gå förlorade om fotbollsplanerna anlades. 

Vid artinventeringarna har fridlysta djur som hasselsnok, mindre vattensallamander och flera rödlistade fåglar och fladdermöss hittats. Där finns också grova ekar, diken, åkerholmar, gammal tallskog och mager gräsmark och jordbruksmark som skulle gå förlorade om fotbollsplanerna anlades. 

”Kan inte förstå”

Länsstyrelsen anser inte att fotbollsplanerna utgör ett tillräckligt stort samhällsintresse för att riva upp naturmarken.

Mats Gerdau är besviken.

– Fladdermöss finns ju överallt. Till och med vid Sickla skola. Jag kan inte förstå att de är så väldigt rödlistade och hotade, säger han.

Kommunen överväger att överklaga länsstyrelsen beslut till mark- och miljödomstolen.

– Jag tycker att det känns viktigt att gå till botten med det hela. Man behöver göra avvägningar mellan olika intressen och det gör ju inte länsstyrelsen. Det är enbart viltintressen som styr, säger Mats Gerdau.