Personlig assistans är en bransch med hög risk för ekonomisk brottslighet. Därför har socialförvaltningen i Stockholms stad tagit fram nya riktlinjer.

Patrik Silverudd, näringspolitisk expert för personlig assistans inom Vårdföretagarna, välkomnar krafttaget.

– Det är bra för den enskilde att man försöker få bort fusk, och alla seriösa utförare vill få bort välfärdskriminaliteten, säger han.

Utnyttjas för ersättning

Såväl kommuner som statliga myndigheter larmar om att assistansersättning används i kriminellt syfte, precis som i andra delar av välfärdssystemet, vilket Mitt i tidigare berättat om.

Två former av bedrägerier lyfts fram: simulerade fall, där behov av assistans fejkas, samt utnyttjandefall, där individer har behov men utnyttjas för att erhålla assistansersättning.

Silverudd ser brister i dagens system. I dag kan en utförare som lägger ner sin verksamhet sälja sitt tillstånd för att bedriva personlig assistans utan att den som köper prövas av IVO. 

– Det är inte klokt.

Patrik Silverudd, näringspolitisk expert för personlig assistans inom Vårdföretagarna.

Patrik Silverudd, näringspolitisk expert för personlig assistans inom Vårdföretagarna.

Pressbild Vårdföretagarna

Vårdföretagarna föreslår ett check-in/check-out system, för att se till att brukare och assistent befinner sig på samma ställe. De vill också utreda om anhöriga ska kunna vara både assistent, god man och leda assistansbolag samtidigt.

Fler hembesök

Arbetet med att upptäcka och utreda misstänkt fusk ligger på varje stadsdelsnämnd. Dock saknas gemensamma rutiner för detta arbete.

Socialförvaltningens förslagna riktlinjer innehåller anvisningar för utredning, dokumentation, genomförande och uppföljning. Dessutom föreslås en modell för att samordna arbetet över hela staden och möjliggöra delning av misstankar om oegentligheter.

Ett konkret förslag är fler hembesök, vilket Silverudd stöder.

Finns det inte en risk att man känner sig misstänkliggjord?

– Det finns ingen annan omsorgsform där man går in så mycket i detalj i en individs olika behov. Vi är övertygade om att det vore bättre med betydligt fler hembesök. Det stärker snarare den enskildes rättigheter.