För få barn var inskrivna på Enens förskola. Då fick församlingen frågan från föräldrar om beslutet att stänga gick att vända. 18 elever behövdes på en lista. Något föräldrarna kunder presentera.

– Då sa vi att ni har all demokratisk rätt till att vända er till kyrkorådet och vädja, säger kyrkoherde Kristin Molander.

Rätta mun efter matsäck

Engagemanget resulterade i 22 inskrivna barn på Enens förskola, i stället för fyra, till hösten.

Beslutet att stänga baserades på barnkullarnas prognoser i Danderyd. Men inte långt från kommunen finns barn även i Täby som kan gå.

– Det fria förskolevalet har många fördelar, men gör det svårt att planera långsiktigt. Att Täby och Danderyds kommuner har olika skolpeng är också en utmaning. Ju fler Täbybarn, desto sämre ekonomi för förskolan. Med för få barn går det inte att bedriva en pedagogisk verksamhet i enlighet med förskolans läroplan, samt att det inte bär sig ekonomiskt.

"Det är skört"

Enens förskola har tre avdelningar. Eftersom avdelningarna är utspridda blir det svårt att planera, förklarar Kristin Molander. För att följa skolplanen behöver de ha minst tio barn på en avdelning.

– Vår förskola är skör på det sättet.

Nyligen instiftades ett utskott för förskoleverksamheten. Planen nu är att förskolan i Enebyberg ska vara kvar.

– Poängen med utskottet är att vi kan titta närmare på utvecklingen än vad ett kyrkoråd kan, säger Kristin Molander.