När polisen uppdaterar sin lista över utsatta områden kommer Fisksätra, Grantorp/Visättra i Flemingsberg och Valsta i Märsta stå med. Det kunde Sveriges Radio avslöja i dag.

Fisksätra har de senaste åren drabbats av flera grova brott. Augusti 2020 var en särskilt tuff månad, då området skakades av flera brott som polisen kopplar till en konflikt om droghandel mellan två rivaliserande gäng.

Den 18 augusti avlossades 27 skott med automatvapen i Fisksätra centrum och den 26 augusti träffades flera Fisksätrabors balkonger i en skottlossning på Ålgatan.

Den 29 augusti jagades en man i 20-årsåldern av två knivbeväpnade män på Ica Supermarket i Fisksätra. Efteråt hade han ett åtta centimeter djupt knivhugg i huvudet.

https://www.mitti.se/nyheter/tre-nya-omraden-i-stockholm-klassas-som-utsatta-pa-polisens-lista/repujn!pd2iZ3VYmgWWaY8pNxBFjw/

Kameraövervakning

I september förra året satte polisen upp övervakningskameror på husfasaderna vid Fisksätra torg 2–16. I december beslutades att kamerorna skulle bli permanenta och kompletteras med ytterligare tre: vid gångbron över Fisksätravägen och på Fasaden vid Laxgatan 1–17.

– Det har ju funnits ett problem med en öppen droghandel i Fisksätra och vi hade den uppmärksammade knivskärningen på Ica. Men efter att övervakningskamerorna kom upp kring torget och vid gångbron från Saltsjöbanan till torget upplever många att det har blivit lugnare där. Men det kan ju vara så att brottsligheten har flyttat någon annanstans, säger Alexander Nastradinis, områdespolis i Nackas lokalpolisområde.

Hans uppgift är att vara närvarande och skapa trygghet i Nacka, Värmdö och Tyresö. När han började förra hösten hade han en kollega. Nu är de sju stycken: sex områdespoliser plus en tillfälligt inlånad resurs.

Kan få fler poliser

Kanske kan polisens nya klassning av Fisksätras som utsatt område göra att Nackas närpolis får ännu fler poliser.

– Tyvärr måste det finnas ett problem innan man kan lösa det. Det handlar ju om prioriteringar om var personalen behövs i ett polisområde, säger Alexander Nastradinis.

Han hoppas inte att polisens nya klassning brännmärker Fisksätra.

– Jag upplever ändå att Fisksätra har ett väldigt starkt samhälle, de har sina butiker och ett väldigt levande centrum även dagtid. Där finns Svenska kyrkan och moskén och många engagerade Fisksätrabor och ideella krafter som nattvandrarna. Vi måste komma ihåg de positiva krafter som ändå finns.