”Stressen har ökat, lärarna ska vikariera för varandra och varje dag får man hoppa in för de personer som är frånvarande."

Så lyder ett mejl från Snösätraskolan, som fackförbundet Sveriges lärare skickat till Mitt i. Facket skrivare vidare att många elever inte får den hjälp de behöver.

Fyra anställda färre

Förra läsåret vakanssattes fyra tjänster på Snösätraskolan som en följd av besparingar, färre elever och en omorganisation.

Skolans rektor Karin Schuber säger att de hela tiden utvecklar sitt arbetssätt för att ge eleverna så bra stöd som möjligt. Till exempel har en utvecklingslärare för fritidsverksamheten anställts.

– Vi behöver tänka hur vi utvecklar och använder våra resurser så klokt som möjligt. Våra medarbetares arbetsmiljö är en prioriterad fråga, säger hon.

Större klasser

I fjol skedde besparingar även på Bandhagens skola. Sex visstidsanställda elevassistenter fick sluta. Skolan organiserade om och tog även in färre elever än vad de tidigare tänkt till detta läsår, då elevunderlaget minskat. Även klasserna blev större.

­– Vi har relativt små klasser överlag fortfarande, de flesta strax över 20 elever. Vi har inte dragit ner på särskilt stöd utan snarare förbättrat kvalitén genom fler små undervisningsgrupper. Lärarna jobbar ordentligt för att möta eleverna bättre även i stora sammanhang. Vi anpassar miljön och undervisningen för alla elever i stället för många individuella anpassningar. Alla gynnas av det, säger Pia Nyström, rektor på Bandhagens skola.

Pressat läge på Bäckahagen efter nedskärningarna

Stressade lärare, elever som faller mellan stolarna och många konflikter att lösa. Förra året tvingades flera skolor i söderort till nedskärningar. På Bäckahagens skola vittnar lärare om sämre arbetsro.

Duns! En plötslig smäll mot klassrumsdörren, lärarna springer ut för att ta reda på vem som sparkade på dörren. Eleverna i korridoren nekar till att det var dem och lärarna konstaterar sedan att övervakningskameran kan hjälpa till att klura ut saken.

– Det är som en kultur som skapats, där man ska framstå som tuff, säger Åsa Kettisen, mattelärare och skyddsombud på Sveriges lärare.

Förra året tvingades en rad skolor i staden till besparingar. På Bäckahagens skola i Bandhagen fick 15 lärare, där merparten hade kortare anställningar, sluta. Samtidigt blev en del mindre klasser större, med upp till 30 elever i varje.

Får jobba på rasten

Lärarna Åsa Kettisen, Peter Gustafsson och Marica Bergsmeds jobbar alla på skolan. De berättar om en alltmer pressad vardag. Där lärarna använder sin rast för att lösa akuta konflikter mellan elever och där de inte hinner planera undervisningen tillräckligt.

– Det blir sämre arbetsro och elever får vänta längre på hjälp. Anpassningar för de svagare eleverna är så pass många att de inte blir lika bra gjorda och i vissa fall inte genomförda alls. Även högpresterande elever faller mellan stolarna då tiden i första hand läggs på elever med svårigheter, säger Åsa Kettisen.

Lärarna Åsa Kettisen, Peter Gustafsson och Marica Bergsmeds på Bäckahagens skola önskar att politikerna satsade mer pengar på skolan.

Lärarna Åsa Kettisen, Peter Gustafsson och Marica Bergsmeds på Bäckahagens skola önskar att politikerna satsade mer pengar på skolan.

Pia Bispo

Som idrottslärare fick Peter Gustafsson 200 nya elever i höstas. Orsaken var besparingarna som gjorde att han fick ta över fler klasser.

– Jag har cirka 250 elever nu. Jag kan nästan alla namn, men så ska jag ju bygga relationer till dem. Jag hinner inte vara med på alla personalmöten och jag ser inte att jag jobbar som lärare fram till pensionen. Risken är att de lärare som jobbar kvar bränner ut sig, säger Peter Gustafsson som även är skyddsombud.

Fler konflikter mellan lärare

Läraren och fackombudet Marica Bergsmeds berättar att konflikterna ökat även sinsemellan lärarna på grund av den pressade situationen.

– Det blir fler missförstånd när man inte hinner samtala. Det sista man tänker på är lärare och elever när man sparar pengar. Man får ont i magen av att läsa budgeten. Skolan är ett sjunkande skepp men politikerna låter det fortsätta sjunka, säger hon.

Rektorn Sabine Albertson tycker att läget är under kontroll, trots nedskärningarna.

– Vi har varit vana vid gott om resurser tidigare. Men med samlade krafter tycker jag att vi har lyckats bra. Man samarbetar mer, planerar noggrant och är ännu mer kreativ. Vi har större klasser, men också en stor elevhälsa. I den bästa av världar hade vi velat göra mer, men det är mitt jobb att göra det bästa möjliga utifrån det som vi fått tilldelat oss, säger hon.

Lärarna upplever att de inte hinner ge alla elever tillräckligt med stöd och att konflikterna ökat på skolan. Hur ser du på det?

– Det finns lärare som tycker att det blivit mer stressande att undervisa större klasser. Vi ser inte att konflikterna mellan eleverna har ökat, däremot kan det kännas stressande att reda ut när det är färre vuxna. Det pågår ett förebyggande arbete kring arbetsmiljön som involverar alla som arbetar i skolan, säger Sabine Albertson.

Skolan är ett sjunkande skepp men politikerna låter det fortsätta sjunka.

Bättre ekonomi i år

Förra året skedde nerskärningar på många skolor i staden. När beskedet om besparingar kom protesterade fackförbundet Sveriges lärare. Bland annat hölls en stor demonstration i centrala Stockholm.

Därefter sköt den S-ledda majoriteten i staden till extra pengar till skolan, 102 miljoner kronor, men besparingar kvarstod ändå. Bäckahagens skola var en av dem som drabbades hårt av nedskärningar.

I år har stadens skolor lite bättre ekonomiska förutsättningar än förra året, bland annat för att staden satsat mer pengar på skolorna. Skolan fick den största höjningen i 2024 års budget av de olika budgetposterna.

Källa: Utbildningsförvaltningen, Socialdemokraterna

Lärarna Åsa Kettisen, Peter Gustafsson och Marica Bergsmeds på Bäckahagens skola önskar att politikerna satsade mer pengar på skolan.

Lärarna Åsa Kettisen, Peter Gustafsson och Marica Bergsmeds på Bäckahagens skola önskar att politikerna satsade mer pengar på skolan.

Pia Bispo

Pressat läge på Bäckahagen efter nedskärningarna

Efter besparingarna förra året: ✔ Lärare går på knäna ✔ Idrottsläraren: "Jag har cirka 250 elever nu"