När den normala kroppstemperaturen ändras, sätter kroppens försvarssystem igång, både när det gäller akut värme och akut kyla.

Ett internationellt forskarlag har nu undersökt hur och varför akut exponering för värme, motsvarande ett bastubad, leder till minskat matintag, rapporterar Karolinska institutet på sin webb.

I studien, som publicerats i tidskriften Nature, har man undersökt hur vår kropp reagerar på värme, och då särskilt när det gäller födointag.

Den har utförts på möss, och beskriver hur nervceller och dess signalvägar reagerar på värme.

Tibor Harkany, som leder studien, hoppas att upptäckten kan leda till behandling av fetma.

Tibor Harkany, som leder studien, hoppas att upptäckten kan leda till behandling av fetma.

Karolinska institutet

Signal i hjärnan

Signalkaskaden börjar i den del av hjärnan som fungerar som termostat.

– Vi observerade aktiveringen av en grupp specialiserade nervceller i hjärnan på möss som utsattes för 40 grader Celsius under en timme, säger Tibor Harkany, professor vid institutionen för neurovetenskap vid KI, i artikeln.

Aktiveringen ledde till minskat intag av föda. Men inte på grund av en ökad mättnadskänsla i värmen, som man tidigare trott.

Vill inte söka mat

Nej, det handlar om minskad lust att söka efter föda, och att äta den. I den signalväg forskarna identifierade hämmades aktiviteten hos de nervceller som annars skulle stimulera sökandet efter föda.

Den kunskapen skulle kunna användas för behandling av fetma, menar forskarna:

– Genom att upptäcka den underliggande neuronala kretsen kan vi främja grundforskningen inom detta område, säger Harkany.