Pojken dömdes den 5 april av Nacka tingsrätt till tio månaders ungdomsövervakning för att ha misshandlat Lucas Atrak, 16, från Saltsjöbaden till döds i Värmdö den 9 augusti. Pojken var 15 år vid misshandeln men hann fylla 16 innan domen föll.

Under brottsutredningen yttrade sig socialtjänsten i Värmdö om pojken till åklagaren.

Av dokumentet framgår att polis och skola gjorde fyra orosanmälningar till socialtjänsten om pojken från november 2021 till mars 2023 före dödsmisshandeln. Det handlade bland annat om misstänkt skadegörelse och olaga hot. Socialtjänsten inledde ingen utredning vid något av tillfällena.

Flyttade till jourhem

Efter en månad i koma avled Lukas Atrak på sjukhuset den 8 september. Fem dagar senare gick den misstänkte pojken frivilligt med på att flytta till ett jourhem.

Pojken sa nej till träffa en särskilt kvalificerad kontaktperson tio timmar i veckan som skulle hjälpa honom att undvika att återfalla i kriminalitet. I övrigt har han och föräldrarna samtyckt till de flesta insatser som föreslagits sedan dödsmisshandeln, framhåller socialtjänsten.

Pojken har ”varit skötsam och följsam under placeringen och genomfört de insatser som beviljats”, skriver socialtjänsten.

”Agerat mycket mindre”

Advokat Elin Ternert, målsägandebiträde för Lucas Atraks familj, har tidigare försvarat flera misstänkta i 15-årsåldern som har varit misstänkta för grov misshandel. Då har både domstol och kommun agerat annorlunda.

– De har blivit både häktade och omhändertagna enligt LVU. Utan att känna till detaljer verkar socialtjänsten i Värmdö ha agerat mycket mindre och gjort mindre ingripanden än vad många andra kommuner har gjort.

Socialtjänsten i Värmdö avböjer att kommentera 16-åringens fall med hänvisning till sekretess. 

”Om man har synpunkter på socialtjänstens handläggning kan man vända sig till vår tillsynsmyndighet som är Inspektionen för vård och omsorg (IVO) som då utreder och fattar beslut om socialtjänsten har handlagt ärendet utifrån gängse lagstiftning och vidtagit rätt åtgärder”, skriver Birgitta Zaar, kontorschef på individ- och familjeomsorgskontoret i Värmdö kommun i ett mejl till Mitt i.

Mitt i har sökt 16-åringens advokat Joel Apitzsch för en kommentar.