Än så länge känns juni och sommaren långt bort vid badplatsen vid Övre Rudan. Men just sommardoppet är ett exempel på något som påverkas av EU:s lagstiftning.

Den 9 juni är det dags för EU-val, lagom till att badsäsongen drar i gång. Sist det begav sig, 2019, gick bara 50,1 procent av de röstberättigade Haningeborna till valurnorna. 

EU:s vattendirektiv från år 2000 är ett tidigt exempel på hur lagstiftningen ger ett gemensamt regelverk för medlemsländer som sedan implementeras av kommunerna.

– Att man skulle kvalificera vattenstandard, alltså om vi har bra eller dåligt vatten, var en av de första sakerna som kom från EU. Direktivet har gjort att vi har fler skyldigheter kring våra vatten, säger Heli Lehtonen, miljöinspektör på Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbund.

Heli Lehtonen, miljöinspektör vid Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbund.

Heli Lehtonen, miljöinspektör vid Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbund.

Anna Ludvigsson

Badplatser ska registreras som ett EU-bad om det har mer än 200 besökare per dag under badsäsongen. Förbundet sköter tillsynen av Haninges EU-badplatser.

– Men kommunerna gör det stora jobbet med att provta, städa och skylta, säger Heli Lehtonen.

Med kvalificeringen kommer ett regelverk om provtagning, kontroll och information som kommunerna åtar sig att följa. Det ska bland annat registreras provtagningsintervaller inför säsongen och badvattenkvalitén ska tydligt gå att se på skyltar. Det ska även städas, finnas papperskorgar och toaletter.

Måste agera

– Det är nästan samma krav på alla offentliga badplatser men man får inte låta kvaliteten bli dålig på EU-baden. Då måste vi agera, det är det som är bra, säger Heli Lehtonen.

Hon ser det som positivt att det finns en enhetlig skyltning, till exempel om man kommer till en ny plats på semester.

– När det står skyltat på samma sätt i hela Europa att det här är en offentlig badplats och här tar vi prover – då vet man att det är en bra standard och att det bevakas.

I Haninge har det bara varit något enstaka exempel senaste åren där proverna visat avvikelser.

– Med EU-baden kan man inte välja bort att ta prover, och det måste det finnas ett skäl för att avregistreras som EU-bad. Har man flera år av dåliga resultat måste man motivera varför man inte gör något åt föroreningskällan.

Ännu är enda badgästerna vid Övre Rudan änder och kanadagäss.

Ännu är enda badgästerna vid Övre Rudan änder och kanadagäss.

Anna Ludvigsson