Tolv huvud- och lokalgator i Salem bedöms vara i så pass dåligt skick att de behöver repareras. Dåligt skick, djupa hjulspår och sprickor är problem som nämns på flera av dem. Totalt rör det sig om nästa fem kilometer.

Sju av de tolv vägarna bedöms vara i akut behov av reparationer. Men Salems kommuns politiker har beslutat att bara göra nya beläggningar på två av dem: Säbyvägen mellan Tvärvägen och Säbytorgsvägen samt Salemsvägen mellan macken och Säbyvägen.

Det är helt enkelt vad pengarna räcker till.

– Förvaltningen har prioriterat vilka vägar som har störst behov av åtgärder, säger Raili Nilsson (C), ordförande för tekniska nämnden i Salem.

Totalt beräknas samtliga vägreparationer kosta kommunen strax under 9,5 miljoner kronor. Men budgeten ligger på 3,5 miljoner kronor, en summa som bestämdes under budgetarbetet i fjol menar Raili Nilsson. Men det betyder inte att det bara är Säbyvägen och Salemsvägen som kommer att få en efterlängtad renovering.

– Övriga gator kommer att lappas och lagas genom att fylla i potthål och laga sprickor så länge budgeten räcker, säger Raili Nilsson.

Nu pågår budgetarbetet för nästa år, kan vi vänta oss mer pengar till vägarbeten när vi nu ser att behovet finns?

– Inom partigrupperna och mittenstyret förs det diskussioner om vilka frågor vi ska prioritera. Jag har argumenterat för att vi behöver utöka budgeten för infrastruktur. Men vi får se hur långt skatteunderlaget räcker.

Raili Nilsson (C), ordförande i tekniska nämnden i Salem. Centerpartiet.

Raili Nilsson (C), ordförande i tekniska nämnden i Salem. Centerpartiet.

Pär Olsson