Med hjälp av skådespelare som låtsades vara kraftigt narkotikapåverkade genomförde STAD, Stockholm förebygger alkohol- och drogproblem, en studie i Stockholm förra året.

Skådespelarna gjorde 137 försök att komma in på olika krogar i innerstaden och i närheten av Slakthuset och Tele2 Arena. I 43 procent av fallen släpptes de in trots tydliga tecken på narkotikapåverkan.

– Studien bekräftar bilden av att det finns ett behov av att fortsätta utbilda krogpersonal om tecken på narkotikapåverkan, säger Johanna Gripenberg, chef och forskare vid STAD.

Inte motiverad

På frågan om det bara handlar om okunskap kring tecken på narkotikapåverkan svarar Gripenberg att det också kan handla om att man inte vet om att man inte får släppa in narkotikapåverkade personer.

– Det kan kanske också vara så att man inte är motiverad att agera eller att man inte förstår varför det är viktigt att inte släppa in narkotikapåverkade personer, säger hon.

Johanna Gripenberg, chef och forskare vid STAD.

Johanna Gripenberg, chef och forskare vid STAD.

Pressbild

STAD har genomfört liknande studier tidigare, den senaste 2008, där personalen på krogarna agerade i något högre utsträckning.

Men jämfört med 2003, då endast 8 procent av krogpersonalen agerade, har det skett en tydlig förbättring. Det var då "Krogar mot Knark" drog igång, en metod som bygger på samverkan, utbildning och tillsyn.

Mer öppen försäljning

Den senaste studien identifierade däremot i flera fall mycket påträngande narkotikaförsäljning i krogmiljön.

Att erbjudande om att köpa narkotika sker så öppet har inte iakttagits vid de studier som STAD tidigare har genomfört. Alexander Ojanne (S), social- och trygghetsborgarråd i Stockholms stad, betonar att det krävs ytterligare insatser.

– Ingen kan göra det här själv, vi måste med gemensamma krafter agera mot knarket. Krogbranschens engagemang är avgörande för att lyckas, säger han.