Skolinspektionen har tagit beslutet att återkalla tillståndet för Sparre gymnasium, något P4 Stockholm var först med att berätta.

Återkallandet görs på grund av allvarliga och omfattande brister i utbildningen, skriver Skolinspektionen. Huvudmannen Utbildning i Täby AB bedöms sakna förutsättningar att följa de föreskrifter som gäller för utbildningen menar inspektionen.

Dessutom bedöms deras ägar- och ledningskrets inte uppfylla kravet på lämplighet.

Elever har inte tagit examen

Skolinspektionen lyfter bland annat fram att eleverna får för lite undervisningstid i flera ämnen. De har även i stor utsträckning ändvänt sig av obehöriga lärare – i strid med gällande behörighetsregler för lärare.

Huvudmannen har heller inte anordnat en obligatorisk kurs i moderna språk vilket är en synnerligen allvarlig brist och som medfört att 14 elever inte kunnat ta en gymnasieexamen.

Byta skola

Nu måste eleverna som går på Sparre söka sig till andra skolor och det är elevernas hemkommuner som är skyldiga att erbjuda dem en utbildning i en kommunal skola.

"Det är nu viktigt att varje elev i samråd med sin hemkommun så snabbt som möjligt får sin fortsatta utbildning tryggad.", skriver Skolinspektionen.

Huvudmannen Upplevelse Utbildning i Täby AB har möjlighet att överklaga Skolinspektionens beslut.

Mitt i söker skolan.