Kommunens äldre- och omsorgsnämnd har varit dyr, inneburit onödig administration och riskerat att individer i behov av stöd fallit mellan stolarna. Det slår kommunens förvaltning fast i en ny utredning.

– Vi var emot det redan 2018. Då befarade förvaltningen att det här kunde hända. Och nu har vi fått svart på vitt att så blev det. Det har inneburit ett omfattande dubbelarbete, det har blivit kostsamt och riskerat skada dem som är mest utsatta, säger oppositionsrådet Patric Andersson (MP) som initierade utredningen.

Äldrenämndens bildas

Det var 2018 som det borgerliga styret valde att bryta ut äldrefrågorna från socialnämnden till en egen nämnd – i motsats till vad förvaltningen rekommenderade. Socialförvaltningen fick då ansvar för två nämnder.

Idag ångrar Moderaterna förslaget.

– Vi gjorde det med goda intentioner för att öka fokuset på äldrefrågor. I backspegeln blev det inte särskilt bra. Nu fanns det tillfälle att rätta till det, men det var svagt av S att inte stå kvar vid den åsikt de hade innan valet, säger Dan Engstrand (M).

I sin budget för 2022 skrev Socialdemokraterna att äldrenämnden skulle tillbaka till socialnämnden då den "enbart inneburit en kostnad för skattebetalarna och onödig administration".

Dan Engstrand (M) säger att de idag ångrar beslutet att införa en äldrenämnd, men säger att de var beredda att rätta till felet under senaste fullmäktige.

Dan Engstrand (M) säger att de idag ångrar beslutet att införa en äldrenämnd, men säger att de var beredda att rätta till felet under senaste fullmäktige.

Erik Lejdelin

Behåller nämnden

När Socialdemokraterna och Centerpartiet tog över inrättade de istället en ny äldre- och omsorgsnämnd.

Och det är den förvaltningen nu menar inneburit "betydande merarbete för socialförvaltningen" då samma ärenden måste behandlas i de olika nämnderna. En annan konsekvens är att stöd till individer som är aktuella i båda nämnderna, exempelvis både har en funktionsnedsättning och ett missbruk, försvåras genom sekretesshinder mellan nämnderna.

Under senaste fullmäktige var frågan om att slå samman nämnden med socialnämnden på bordet. Men styret röstade nej.

– I den tid vi befinner oss i nu är det viktigt att vi behåller fokus och styrfart. Det är inte läge att göra större omorganisationer. Det naturliga är att se över nämndstrukturen vid nästa mandatperiod, säger Eva Ullberg (S), kommunstyrelsens ordförande. 

Men varför ska man ha det här uppenbart bristande systemet i två år till?

– För tajmingen inte är den bästa. Det pågår nu viktiga processer inom de båda nämnderna och att nu dra ner på tempot och fokusera mer på formen än på verksamheten anser jag är oklokt.

Har de inte lika mycket att göra om två år?

– Det uppstår en naturlig paus efter en mandatperiod. Då ges också möjligheten att se över alla nämnder och hitta en mer långsiktig och noggrann nämndstruktur.