Lucas Atrak hälsade på kompisar i Värmdö den 9 augusti. Han skrev på Snapchat till en 15-årig Värmdöbo att han skulle be om ursäkt för att ha tagit strypgrepp på hans kompis ett par veckor tidigare. 

15-åringen blev arg och någon skrev från hans Snapchat: ”vi kommer japp dig” – döda dig. Tillsammans med en pojke som var under 15 år sökte han upp Lucas och misshandlade honom svårt. En månad senare avled Lucas på sjukhus.

”Din nyfödda lilla hand”

Nu berättar Alva Sparrevik för Sveriges Radio om sitt smärtsamma farväl till sin lillebror.

– För 17 år sedan höll jag din nyfödda lilla hand i min för första gången. I dag är sista gången jag får hålla din hand. Jag sträcker mig över dig och kramar din bara överkropp en sista gång. Jag vilar mitt huvud mot din bröstkorg och känner ditt hjärta slå sina sista slag. Paniken sprider sig i kroppen. Min blick svartnar som om jag är på väg att svimma. Men jag håller mig vaken. Jag vill väcka dig från din sömn.

Hon är en av åtta kandidater som Sveriges Radios lyssnare kan rösta fram till Lyssnarnas sommarvärd.

Hon kallar berättelsen om sin lillebror för Lucas Lejonhjärta.

– ”Lucas, precis som Jonatan Lejon, var stark med ett gott hjärta.” Så sa prästen på min lillebrors begravning. Han gav honom namnet Lucas Lejonhjärta. Allt började under sensommaren 2023 när det mest ofattbara hände. Jag vet inte om jag helt och hållet vågar berätta. Men jag känner att jag måste – annars är jag bara en liten lort. Välkommen till mitt sommarprat. Jag heter Alva och jag är här för att berätta om min bror Lucas Lejonhjärta.”

Den 5 april friades pojken från Värmdö för mord. Nacka tingsrätt dömde honom i stället för grov misshandel och grovt vållande till annans död till tio månaders ungdomsövervakning. Pojken under 15 år var inte straffmyndig och åtalades aldrig. 

”Älskade lillebror”

Lucas Atraks familj och åklagaren överklagade nyligen till hovrätten och krävde att pojken från Värmdö skulle dömas för mord. Även pojken överklagade och krävde att frias för grovt vållande till annans död.

Alva Sparrevik berättar hur hon, systern, mamman och pappan turades om att raka Lucas Atraks skäggstubb under den månad han låg i koma på sjukhuset. När det till slut var dags att säga hejdå sprejade hans mamma honom med hans favoritparfym och de spelar musik från filmen Gladiator.

– Jag hoppar till när respiratorn drar ett mekaniskt andetag åt dig. Mina tårar faller och bildar en liten pöl på ditt bröst. Jag håller ditt trasiga huvud och säger att jag älskar dig, om och om igen, samtidigt som stålstygnen skaver in i min hand. ”Älskade lillebror, var inte rädd, vi ses snart igen. Lita på mig!”