De första lammen kom den 24 mars och sedan pågår lamningen i en månad framåt. I lagården finns kamera kopplad mobiltelefonen så att de gå dit när det är tillökning på gång, vilket ofta är på natten. Vid vårt besök hade det hunnit bli 42 lamm varav flera trillingkullar. Elva tackor gick ännu dräktiga.

Lammungar och kalvar på Grävelsta gård i Vallentuna.

Lammungar och kalvar på Grävelsta gård i Vallentuna.

Stefan Källstigen

Den här lilla parveln är bara några timmar gammal men kan redan stå upp. De nyfödda får bo i egen box med sin mamma innan de flyttar till de andra lammen och tackorna. När de precis lammat mjölkar Rose-Marie Billefält tackan och matar lammet för att vara säker på att se att mjölkningen fungerarlammen och för att lammet ska få i sig råmjölk direkt. Den är bra för lammets immunförsvar.

Bää!

Bää!

Stefan Källstigen

Redan efter några dagar har lammen vuxit till sig och fått mer hull. De är av rasen Leicester som ger ett gott kött och vit ull med hög lyster. När de flyttat ihop med de andra lammen känner tackorna igen sin avkomma genom att lukta dem i rumpan.

De blir märkta i öronen och Rose-Marie Billefält noterar födselsedatum, hälsotillstånd och vilka som kan lämpa sig för avel. Hon vill få fram fina och friska djur. 

Stefan Källstigen

120 värphöns går fritt mellan hönshuset och inhängnaden utanför. De utfodras med en blandning av spannmål och lite snäckskal. 

Innan påsk kom nyheten att ekologiska ägg innehåller högre halter av miljögifter eftersom de äter fiskmjöl. Då gick Grävelsta ut på Facebook och förklarade att deras höns inte gör det.

Det blev rusning till gårdsbutiken inför påsken.

Stefan Källstigen

Så här års ska vitsipporna ha slagit ut i skogsbrynet sedan ett par veckor. Rose-Marie konstaterar att våren är sen i år.

Men snart kommer våren på riktigt och djuren släpps ut att beta i hagen. 

Stefan Källstigen