Färre ambulanser på rull och ambulanser som inte skickas ut när personalen som bemannar dem närmar sig skiftbyte.

Det konstaterar Emil Skoglund, ambulanssjuksköterska och förtroendevald för Vårdförbundet, efter första veckans blockad mot övertid, mertid och nyanställningar.

– Det har varit ganska lugnt. Och skönt att inte jobba så mycket övertid, utan bara den tid som står i anställningsavtalet, säger han.

Enligt honom är övertid inbyggt i systemet, då ambulanstiden är likställd med arbetstiden. En ambulans kan larmas ut när personalen snart ska gå av sitt pass, och övertid är då ett faktum.

– Nu under konflikten är man mer restriktiva med att larma ut, men det beordras också skyddsarbete, varje dag, säger han.

Andra konsekvenser av konflikten är att samtliga utbildningar inom ambulanssjukvården har ställts in, bland annat inom avancerad hjärt- lungräddning, berättar han.

Kortare arbetstid

Det var torsdagen den 25 april som förhandlingarna mellan Vårdförbundet och arbetsgivarparterna SKR och Sobona strandade.

Vårdförbundet, med omkring 8 000 medlemmar, sjuksköterskor, barnmorskor och biomedicinska analytiker i regionen, kräver arbetstidsförkortning, mer hållbara scheman och bättre löneutveckling. Men det skulle innebära "orimliga kostnadsökningar" enligt ett uttalande från SKR.

Övertidsuttaget är stort inom all sjukvård. Enligt Emma Jonsson, ordförande i Vårdförbundet Stockholm, motsvarar det 300 tjänster i regionen.

Operationer ställs in

Enligt Region Stockholm samordnas alla resurser nu, och akut vård och vård som inte kan vänta ska upprätthållas.

– Ett 30-tal operationer har ställts in. Det handlar om planerade operationer som till exempel höftledsoperationer. Skyddsarbete har använts drygt 50 gånger, majoriteten av dem inom ambulanssjukvården, då pass förlängts på grund av akuta transporter, säger chefläkare Johan Bratt.

Enligt honom finns dock tillräckligt med resurser inom ambulansen för att klara uppdraget:

– Vi har en bemanningsorganisation som arbetar med att bemanna alla ambulanser. Vi använder oss bland annat av schemaändringar och förskjuter arbetstiden, säger han.

Blockaden är igång: Nu går vårdpersonalen hem i tid

Klockan 16 på torsdagen löpte tidsfristen ut och den konflikt som Vårdförbundet varslat om trädde i kraft. Övertidsstoppet ska visa att vården inte klarar sig om inte personalen jobbar extra är tanken.

– Nu är klockan slagen!

Det sade Sineva Ribeiro, ordförande i Vårdförbundet, när hon och ett antal anställda vid Karolinska i Huddinge gick ut genom entrén klockan 16 på torsdagen.

Konflikten är ett faktum, sedan Vårdförbundet tackat nej till ett avtalsförslag på onsdagskvällen, och kontrat med ett nytt som fick nobben av arbetsgivarorganisationerna.

– Det är orimligt att planera vård utan tillräckligt med resurser. Vi har tagit vårt ansvar, inte minst under pandemin, nu måste arbetsgivaren ta sitt, sade hon.

Vårdförbundets stridsåtgärder är övertids- och mertidsblockad. Dessutom blir det stopp för nyanställningar.

Vill ha kortare arbetstid

De främsta kraven gäller arbetstidsförkortning, mer hållbara scheman och löneutveckling. Men det skulle innebära "orimliga kostnadsökningar" enligt ett uttalande från SKR.

Linus Hultgren är sjuksköterska och har jobbat på akutmottagningen sedan 2020.

– Det här känns som en rimlig sak. Vi har fått nog, säger han.

Linus Hultgren jobbar på akuten på Karolinska i Huddinge och tycker att konfliktåtgärderna är rimliga.

Linus Hultgren jobbar på akuten på Karolinska i Huddinge och tycker att konfliktåtgärderna är rimliga.

Ingrid Johansson

Kortare arbetstid och bättre övertidsersättning är de viktigaste kraven anser han.

– Det har länge varit ett ansträngt läge. Jag jobbar inte över så ofta, däremot hoppar jag in vid sjukluckor. Vissa perioder under sommaren får man flera sms om dagen med frågor om man kan komma in under ledigheten.

8 000 i Stockholm

Enligt Emma Jonsson, ordförande i Vårdförbundet Stockholm, motsvarar övertidsuttaget i regionen 300 tjänster.

– Är det så dåligt ställt inom svensk hälso- och sjukvård att det inte fungerar om medarbetarna går hem när deras arbetstid är slut? säger hon.

Blockaden berör cirka 8 000 medlemmar i Region Stockholm: sjuksköterskor, barnmorskor och biomedicinska analytiker i regionens verksamheter, samt i de fyra bolagen Aisab (Ambulanssjukvården i Storstockholm AB), Södersjukhuset, Danderyds sjukhus och Capio S:t Görans sjukhus AB.

Personal hos privata vårdgivare har andra avtal och berörs inte.

Enligt Vårdförbundet är arbetssituationen så tuff att många, cirka 30 procent av medlemmarna, arbetar deltid för att orka med.

– Det är skrämmande. Arbetet är tufft och man får för lite återhämtning, säger Emma Jonsson.

Patienter kan få vänta

Region Stockholm arbetar nu för att klara blockaden, skriver de på sin webb.

– Vårt fokus är att värna patienterna. I regionen samarbetar vi både centralt och lokalt för att säkerställa att vi kan ge akut vård och annan vård som inte kan vänta, säger chefläkare Johan Bratt.

Planerad vård kan komma att skjutas upp om det går, och patienter behöver räkna med avbokningar. De patienter som berörs kommer att bli kontaktade av vården, skriver de.

Vi har tagit vårt ansvar, nu måste arbetsgivaren ta sitt

Två arbetsgivarorganisationer

Vårdförbundets motpart när det gäller regionens anställda är Sveriges kommuner och regioner, SKR.

Sobona är motpart när det gäller bolagen Södersjukhuset AB, Capio S:t Görans sjukhus AB, Danderyds sjukhus AB och Ambulanssjukvården i Storstockholm AB.

Källa: Vårdförbundet

"Klockan är slagen" sade Sineva Ribeiro, Vårdförbundets ordförande, när blockaden trädde i kraft.

"Klockan är slagen" sade Sineva Ribeiro, Vårdförbundets ordförande, när blockaden trädde i kraft.

Ingrid Johansson

Vårdförbundets blockad: "Vi har fått nog"

Stopp för övertid, mertid och nyanställningar ✔ Berör 8 000 medlemmar i Stockholm ✔ Patienter kan få vänta