Inredaren Maria Mikko samt mäklaren Cecilia Elveback under en styling i Tyresö.
Inredaren Maria Mikko till vänster ordnar en styling av en villa åt Cecilia Elveback.

Allt fler har fått upp ögonen för Tyresö

Annons 

I tio år har Cecilia Elveback jobbat som fastighetsmäklare i Tyresö. Hon har följt hur bostadspriserna stigit i takt med att allt fler fått upp ögonen för Tyresö.
– Här finns allt. Det är gott om natur, sjöar och skärgård och ändå nära till stan, säger hon.

Efter att ha jobbat i flera år som annonssäljare på Dagens Nyheter beslutade sig Cecilia Elveback för att bli fastighetsmäklare. Ett yrkesval som hon inte har ångrat.

Hon började som fastighetsmäklare i Tyresö 2007 och året efter blev hon franchisetagare på Bjurfors.

– Det är ett omväxlande jobb med mycket kontakter med människor. Man lär sig hela tiden nya saker, säger hon.

Koll på Tyresö

Eftersom hon bor i kommunen har hon bra koll på bland annat kommunikationer, skolor och affärer.

– Det har byggts mycket i Tyresö sedan 2008 och områden som Tyresö strand har tillkommit. Folk har fått upp ögonen för Tyresö. Många par i innerstan eller närförorter som bildar familj letar hus här och ser att de får mycket för pengarna. Till samma pris som en sockerkartong i Enskede får du en fin villa här.

Under 2016 var bostadsutbudet lågt i kommunen. En bidragande orsak är reavinstskatten som fått många äldre att bo kvar i sina villor.

Styling höjer priser

Den här dagen är Cecilia Elveback med och instruerar inredaren Maria Mikko inför en genomgripande home-styling i en villa i Trollbäcken. Bjurfors erbjuder ett genomtänkt upplägg för hela affären och ofta ingår styling av bostaden.

– En styling kan vara allt från en enkel konsultation till ett fullt möblerat hus. Vi ser att det lockar allt fler
säljare och det kan definitivt leda till ett högre slutpris, säger Cecilia Elveback.


Läs mer om vad Bjurfors Stockholm erbjuder.


40 116 kronor var det genomsnittliga kvadratmeterpriset för en bostadsrätt i Tyresö i december 2016, enligt Svensk Mäklarstatistik. Priset har stigit med cirka 30 procent på två år. Cecilia Elveback tror på fortsatt stigande priser.

– Så länge räntorna är låga och det råder bostadsbrist bör priserna stiga. Samtidigt vet man aldrig vad som händer i världen och hur det påverkar Sverige.

Kritisk mot barriärer

Politiska regleringar har skapat en stark inlåsningseffekt på bostadsmarknaden, anser Pontus Kopparberg, VD på Bjurfors Stockholm. För att öka rörligheten har regeringen beslutat att för en tid slopa taket för uppskov som tidigare låg på 1,45 miljoner kronor. Men enligt reglerna måste man betala en ränta i form av en löpande skatt på det uppskjutna beloppet som för närvarande ligger på ungefär den dubbla boräntan. Pontus Kopparberg anser att den skatten borde tas bort för att minska barriärerna att flytta.

– Vi är inne i en massiv regleringsfas med amorteringskrav och banker som ställer hårda krav. Genom skuldkvoter får du bara låna ett visst antal gånger mer än din nettoinkomst, säger Pontus Kopparberg.

”Käppar i hjulet”

På hyresrättsmarknaden har parterna gradvis enats om lägesfaktorns betydelse och att hyrorna ska vara högre i innerstan. Ytterligare marknadsanpassning behövs, menar Pontus Kopparberg.

– I dag sätter bostadsbristen käppar i hjulet för många företag som behöver rekrytera. Man skulle kunna låta byggbolag ta ut marknadshyror för nyproducerade hyresrätter. Det finns ett kundunderlag för det och det stimulerar byggandet av hyresrätter. Genom att lägenheterna kommer ut på marknaden skapas flyttkedjor som frigör bostäder.


Så har marknaden utvecklats

I Tyresö har kvadratmeterpriserna på bostadsrätter under två år stigit från cirka 31 000 till 40 000 kronor, en ökning med omkring 30 procent.

Bakgrunden till prisuppgången är de låga räntorna, befolkningstillväxten och att mångas disponibla inkomst har ökat.

Bjurfors bildades 1965 och är ett av Sveriges största privatägda mäklarföretag.

Bjurfors har cirka 430 medarbetare runt om i landet. Företagets övergripande mål är helnöjda kunder, det vill säga att hitta rätt köpare till rätt bostad och alltid till rätt pris.

Källa: Svensk Mäklarstatistik, Bjurfors

Fler nyheter från Stockholm

Nyheter

Familj klarade sig från villabrand i Tyresö

Kungligt

Carl Philip och Sofia väntar andra barnet

Hobo, Urban Escape
Nyheter

Kika in i nya citykvarteret

Nyheter

Dumpade kaniner blir vargmat på Skansen

Sjukvård

Fler mammor tvingas föda i andra län

Nyheter

Var tredje flicka utsatt för sextrakasserier