Ulrika Källström, fastighetsmäklare på Bjurfors Täby.
"Jobbet går ut på att hjälpa personer och förverkliga deras drömmar”, säger Ulrika.

Amorteringskrav dämpade het marknad

Annons 

Medelpriset för en villa i Täby landade förra året på 6,9 miljoner kronor, och denna villa har blivit 28 procent dyrare på två år. Här berättar fastighetsmäklaren Ulrika Källström på Bjurfors om sitt yrkesval och varför hon ser ljust på Täbys bostadsmarknad inför 2017.

I juni 2016 infördes amorteringskravet på bostadslån, som innebär att köpare som lånar till mer än hälften av köpeskillingen måste amortera på lånet. Innan regeln blev verklighet rådde ett ”prisrally” på bostadsmarknaden i Täby, berättar Ulrika Källström som är fastighetsmäklare på Bjurfors Täby.

– Då såldes ofta bostäder innan visningarna. När amorteringskravet trätt i kraft blev marknaden mer osäker och köpbesluten tog längre tid. Vissa som kanske hade haft ett lånelöfte på 12 miljoner kronor fick plötsligt en miljon kronor mindre att röra sig med. Även oroligheter i världen kan ha gjort folk mer försiktiga, säger hon.

Stark efterfrågan

2014 kostade medelvillan i Täby 5,4 miljoner kronor, enligt Svensk Mäklarstatistik. Två år senare hade denna normalvilla stigit med 28 procent till 6,9 miljoner kronor. En stark efterfrågan, låga räntor och att folk fått ökad disponibel inkomst är några orsaker till prisökningen.

Kvadratmeterpriset för bostadsrätter i Täby har ökat med cirka 20 procent på två, men på den marknaden har priserna nästan stått stilla efter sommaren. Bankernas skärpta regler slår särskilt mot förstagångsköpare.

– Vi ser ofta att unga personer får hjälp av sina föräldrar med att ta lån, säger Ulrika Källström, som varit fastighetsmäklare på marknaden i Täby och Danderyd i sex år.


Här kan du läsa mer om vad Bjurfors Stockholm erbjuder.


Intresset för bostäder, arkitektur och försäljning lockade henne till yrket. Sedan 2014 arbetar hon för Bjurfors, vars koncept Ulrika Källström uppskattar.

– Vi engagerar oss i minsta detalj vid varje bostadsaffär vilket gör att våra säljare får extra bra betalt. Det viktigaste för oss är helnöjda kunder och kvalité framför kvantitet. Detta gör att vi hela tiden växer, får fler rekommendationer och tar mer marknadsandelar för varje år.

Koll på det mesta

Ulrika bor med sin familj i Täby, vilket gör att hon kan allt som spekulanterna vill veta.

– Jag har koll på kommunikationer, skolor och förskolor. Jag vet var pulkabacken ligger eller hur lång kötiden är till småbåtshamnen.

Mot slutet av 2016 blev bostadsmarknaden mer stabil och började åter ta fart. På Bjurfors Täby ser man ljust på marknaden framöver.

– Jag tror på fortsatt låga räntor och ett lågt utbud i förhållande till efterfrågan, säger Ulrika Källström.

Kritisk mot barriärer

Politiska regleringar har skapat en stark inlåsningseffekt på bostadsmarknaden, anser Pontus Kopparberg, VD på Bjurfors Stockholm. För att öka rörligheten har regeringen beslutat att för en tid slopa taket för uppskov som tidigare låg på 1,45 miljoner kronor. Men enligt reglerna måste man betala en ränta i form av en löpande skatt på det uppskjutna beloppet som för närvarande ligger på ungefär den dubbla boräntan. Pontus Kopparberg anser att den skatten borde tas bort för att minska barriärerna att flytta.

− Vi är inne i en massiv regleringsfas med amorteringskrav och banker som ställer hårda krav. Genom skuldkvoter får du bara låna ett visst antal gånger mer än din nettoinkomst, säger Pontus Kopparberg.

Tror på marknadshyror

Han vill också se en ökad marknadsanpassning på hyresrättsmarknaden genom att byggbolag tillåts ta ut marknadshyror för nyproducerade hyresrätter.

− Det finns ett kundunderlag för det och det stimulerar byggandet av hyresrätter. Genom att lägenheterna kommer ut på marknaden skapas flyttkedjor som frigör bostäder.

Så har marknaden utvecklats

6,9 miljoner kronor kostade en medelvilla i Täby 2016, ett pris som ökat med 28 procent på två år.

Bakgrunden till prisuppgången är de låga räntorna, befolkningstillväxten och att mångas disponibla inkomst har ökat.

Bjurfors bildades 1965 och är ett av Sveriges största privatägda mäklarföretag.

Bjurfors har cirka 430 medarbetare runt om i landet. Företagets övergripande mål är helnöjda kunder, det vill säga att hitta rätt köpare till rätt bostad och alltid till rätt pris.

Källa: Svensk Mäklarstatistik, Bjurfors

Fler nyheter från Stockholm

Axel Pershagen, pressansvarig, Hammarby fotboll
Allsvenskan

Hammarby vill ha fler egna talanger i A-laget

Nyheter

Två knivskadade efter rån

Insändarskribenten reagerar starkt på att en kvinna inte polisanmälde olyckan
Insändare

INSÄNT: ”Du körde på min mamma – och smet”

Nyheter

300 lägenheter ska byggas vid Grönstedtska

Nyheter

Skärholmens simhall hade olagliga kameror

Nyheter

Asbest upptäckt i Spånga badhus