Välj ditt område
Hela den här artikeln är en annons
Leila Derogar, fastighetsmäklare på Bjurfors Solna.
– Inställningen att jobba mot höga mål har jag tagit med från basketen, säger Leila.

Från basket på toppnivå till mäklare med driv

Annons 

Som basketspelare på elitnivå var Leila Derogar den som drev upp bollen för laget. Viljan att alltid sträva mot högt uppsatta mål har hon tagit med sig från sportens värld till tjänsten som fastighetsmäklare på Bjurfors i Solna och Sundbyberg.

Det har gått några år sedan Leila Derogar spelade pointguard för KFUM Örebro Basket i division 1. Hon spelar inte längre för klubben men brukar fortfarande ha en basketboll i bilen. Med den tar hon pauser från jobbet som fastighetsmäklare på Bjurfors Solna Sundbyberg.

– Ibland stannar jag till vid någon plan och lirar en stund. Det krävdes disciplin att ta sig till A-laget som basketspelare. Den disciplinen har hon tagit med sig i yrkeslivet liksom att alltid sträva mot höga mål.

– Det känns roligt att hjälpa folk i deras största privatekonomiska affär. På Bjurfors värdesätter vi kundnöjdhet högt. Vårt fokus är inte att vara störst i området därför att vi prioriterar kvalitet snarare än kvantitet. Vi lägger omsorg om varje detalj i bostadsaffären och strävar efter att ständigt ligga i framkant när det gäller presentation, foto och marknadsföring, säger Leila Derogar, som har jobbat drygt fyra år som fastighetsmäklare i Solna och Sundbyberg.


Här kan du läsa mer om vad Bjurfors Stockholm erbjuder.


Hon ser positivt på att det byggs mycket här och att det finns såväl vackra grönområden som goda kommunikationer. Hon gillar handelns spännvid med allt från personliga små butiker till Skandinaviens största köpcentrum, Mall of Scandinavia.

Extremt tempo

Under 2015 rådde ett extremt tempo på marknaden då många ville köpa och
sälja innan amorteringskravet trädde i kraft. Priserna drog iväg och många bostäder såldes före visningarna. Amorteringskravet innebär att köpare måste betala av på lån som överskrider mer än hälften av köpeskillingen. Det innebär att mångas boendekostnader kan hamna på högre nivåer än tidigare. Men då det råder bostadsbrist i regionen är efterfrågan fortfarande hög. En skillnad jämfört med 2015 är att köparna ofta tar mer tid på sig för att fatta beslut.

– Vi ser ljust på marknaden framöver. Vi är tillbaka på den traditionella bostadsmarknad som vi hade innan amorteringskravet. Marknaden känns sundare och vi jobbar mer med att koppla rätt spekulant till varje bostad, säger Leila Derogar.

Kritisk mot barriärer

Politiska regleringar har skapat en stark inlåsningseffekt på bostadsmarknaden, anser Pontus Kopparberg, VD på Bjurfors Stockholm. För att öka rörligheten har regeringen beslutat att för en tid slopa taket för uppskov som tidigare låg på 1,45 miljoner kronor. Men enligt reglerna måste man betala en ränta i form av en löpande skatt på det uppskjutna beloppet som för närvarande ligger på ungefär den dubbla boräntan. Pontus Kopparberg anser att den skatten borde tas bort för att minska barriärerna att flytta.

– Vi är inne i en massiv regleringsfas med amorteringskrav och banker som ställer hårda krav. Genom skuldkvoter får du bara låna ett visst antal gånger mer än din nettoinkomst, säger Pontus Kopparberg.

”Käppar i hjulet”

På hyresrättsmarknaden har parterna gradvis enats om lägesfaktorns betydelse och att hyrorna ska vara högre i innerstan. Ytterligare marknadsanpassning behövs, menar Pontus Kopparberg.

– I dag sätter bostadsbristen käppar i hjulet för många företag som behöver rekrytera. Man skulle kunna låta byggbolag ta ut marknadshyror för nyproducerade hyresrätter. Det finns ett kundunderlag för det och det stimulerar byggandet av hyresrätter. Genom att lägenheterna kommer ut på marknaden skapas flyttkedjor som frigör bostäder.

Så har marknaden utvecklats

I Solna har kvadratmeterpriserna på bostadsrätter under två år stigit från cirka 49 000 till 60 000 kronor, en ökning med 22,5 procent.
I Sundbyberg låg kvadratmeterpriset i genomsnitt på 59 000 kronor i december 2016, på två år har priset stigit med 18 procent.

Bakgrunden till prisuppgången är de låga räntorna, befolkningstillväxten och att mångas disponibla inkomst har ökat.

Bjurfors bildades 1965 och är ett av Sveriges största privatägda mäklarföretag.

Bjurfors har cirka 430 medarbetare runt om i landet. Företagets övergripande mål är helnöjda kunder, det vill säga att hitta rätt köpare till rätt bostad och alltid till rätt pris.

Källa: Svensk Mäklarstatistik, Bjurfors

Fler nyheter från Hela Stockholm

De första modulbostädena i Haninges mottagningsplan för 2017 ska flyttas in här i skogspartiet i södra Handen innan sommaren
Bostad

Första modulbostäderna i Haninge på väg upp

matbutik
Nyheter

Då stänger Hemköp i city

Nyheter

Ny tunnelbana – så påverkas trängselskatten

Bostad

Primus: Ny lösning för buller och båtklubb

Brott

Man åtalad för våldtäkt på krog i Åkersberga

Nyheter

Här köpte drottningen första Majblomman