Min lokala hjälte

Bästa tipsen för ditt livs affär

Anna Hildingsson fixar med lägenhet inför fotografering.
Mäklaren Anna Hildingsson är med när fotografen fångar känslan i en lägenhet i Vasastan.
Bjurfors Porträtt på Fredrik Kullman och Anna Hildingsson.
Fredrik Kullman, vd på Bjurfors Stockholm samt Anna Hildingsson, fastighetsmäklare.
Se till att ta riktigt bra bilder. Lägg tid på förberedelser och anlita din mäklare för ekonomiska kalkyler. Här är en bostadskoll med råd från Fredrik Kullman, vd för Bjurfors Stockholm och Anna Hildingsson, fastighetsmäklare på samma firma.

2017 var ett skakigt år. I Stor-Stockholm sjönk villapriserna på årsbasis för första gången sedan 2012. Hur ser marknaden ut i länet?

– Under årets första helger har vi haft ett bra tryck på visningarna. Vi känner en entusiasm och hunger efter att köpa bostäder, säger Anna Hildingsson, fastighetsmäklare och jur kand på Bjurfors.

– Under hösten var marknaden avvaktande. Det verkar finnas ett uppdämt behov att köpa bostäder. Det skärpta amorteringskravet träder i kraft den 1 mars, och många vill hinna köpa och sälja innan dess, säger Fredrik Kullman, vd på Bjurfors Stockholm.

Vad kan vi vänta oss av marknaden 2018?

– Det finns beräkningar om att 25 000 nya bostadsrätter kommer ut på marknaden i länet i år. Det stora utbudet ser ut att bestå. Samtidigt som det råder bostadsbrist kommer vi att få se nyproducerade osålda bostadsrätter i förorterna. Jag tror att vi kommer att se en marknad som planar ut med priser som ligger något lägre än förra året, säger Fredrik Kullman.

Första bilden på Hemnet säger allt.

Anna Hildingsson

Vad ska en säljare tänka på inför våren?

– I höstas tog det längre tid att sälja objekt. Säljarna behöver vara beredda på att bostaden visas flera gånger. Det gäller att maximera marknadsföringen genom att ta riktigt bra bilder. Första bilden på Hemnet säger allt. Om den inte är bra scrollar man vidare till nästa objekt, säger Anna Hildingsson.

Vad ska presumtiva köpare tänka på?

– Sälj först. Då vet du exakt hur mycket du har att röra dig med. Fortfarande köper majoriteten först. Då finns alltid en risk att man inte får så mycket betalt som man hade hoppats för sin bostad.

Men i dag råder väl köparnas marknad?

– Det är ett uttryck som ofta används men man ska inte förvänta sig några klipp. Utgångspriserna är anpassade efter marknadsläget och i regel finns sällan någon prutmån.

– Däremot kan du ha tio objekt att välja på i ett område i stället för två-tre stycken som läget var tidigare, säger Anna Hildingsson.

Vilket förarbete behöver säljare vidta?

– Vi ser stor skillnad på stylade och ostylade objekt. Det har skett en förändring från avskalad inredning i annonserna till mer ombonade bostäder.

– Vi jobbar mycket med textilier, växter och ljussättning. Vi erbjuder ett magasinskoncept där bostadsbeskrivningen
har samma form som ett exklusivt inredningsmagasin, säger Anna Hildingsson.