”Det görs affärer, hela tiden”

Christina Henriksson tycker att det finns fördelar med en långsammare bostadsmarknad. ”Det kanske inte är helt dumt att det tar längre tid nu. Man får tid att tänka efter”.
Christina Henriksson är försäljningschef på Bjurfors Stockholm AB.
Prisras, färre bostäder som säljs och en stark oro för höjda räntor. Katastrofrubrikerna har varit många i media det senaste året. Men Christina Henriksson, försäljningschef på Bjurfors Stockholm AB, tycker att bilden blir förenklad.

Hur skulle du beskriva bostadsmarknaden idag?

– Min upplevelse är att media skriver mycket om prisras och att färre bostäder säljs. Men ser man till Hemnets egna uppgifter avseende hela Sverige för 2018 (*), så såldes det enbart 1 % färre bostäder än under 2017. Och visst, det är en sänkning, men den förtjänar inte några katastrofrubriker! Det görs affärer, hela tiden. Det handlar bara om att ha rätt förväntningar.

– Det som är skillnaden i dag jämfört med för ett par år sedan är att försäljningsprocessen kan ta längre tid. I vissa fall har också priserna gått ner, men självklart har vi på Bjurfors också försäljningar där det verkligen går undan!

Vilket tänkesätt ska säljare och köpare ha?

– Som säljare tycker jag att man får fråga sig själv: Vill jag ha min bostad såld eller vill jag ha den till salu? Vad är viktigast för mig: Att invänta att marknaden vill betala det jag vill ha eller att jag kommer vidare i min process? Kom ihåg: Även om våra mäklare är skickliga på att värdera bostäder är det marknaden som till slut bestämmer vad bostaden är värd!

– Som säljare bör man ha tålamod och förvänta sig att processen tar sin tid. Man kan inte alltid räkna med visning på söndag och kontrakt fredagen efter, även om det såklart händer ibland det med. Vi kan också med säkerhet säga att de av våra säljare som är allra mest nöjda med oss på Bjurfors är de som förbereder sina försäljningar i god tid. Bostäder med alla rätt, där säljarna tillsammans med våra mäklare har förberett, stylat och fotograferat sina bostäder så att de passar in på den aktuella målgruppen, finns det alltid en marknad för!

– Som köpare har man just nu relativt mycket att välja på. Så fort man börjat fundera på att byta bostad bör man kontakta sin bank och få ett lånelöfte. Det är bra att ha koll på marginalerna; vad händer om räntan eller månadsavgiften går upp? Är jag förberedd på det?

Vad är fördelen med en långsammare marknad?

– I Stockholmsområdet handlar bostadsaffärer ofta om stora summor pengar, och ibland vet vi att framförallt köpare kan tycka att det går lite väl fort. Det kanske inte är så dumt att det ibland tar lite längre tid. Man får möjlighet att tänka efter ordentligt och förvissa sig om att det är just den här bostaden jag vill ha.

Hur ska man tänka vid en förlust?

– Man får komma ihåg att man ofta säljer och köper på samma marknad. Om man säljer till ett lägre pris än man kanske skulle gjort för ett par år sedan, är sannolikheten också stor att man köper den nya bostaden till ett lägre pris.

Kan man fortfarande göra bostadskarriär?

– Visst kan man det. Mitt tips är att man kontaktar sin lokala Bjurforsmäklare, som har koll på prisutveckling och hur det ser ut i olika delar av Stockholm. Vi vill gärna finnas till hands genom hela boendekarriären, vare sig man ska flytta om en månad eller om tio år.

*Enligt Hemnets årskrönika 2018.

Denna artikel är en annons med innehåll från Bjurfors Stockholm och ej en artikel av Lokaltidningen Mitt i Stockholm.