Så gör du bostaden säljklar i Nacka

Lotta Cavalli-Björkman är mäklarassistent och Pia Mannehed är fastighetsmäklare på Bjurfors.
Pia Mannehed är mäklare och Lotta Cavalli-Björkman är mäklarassistent på Bjurfors.
Var väl förberedd, och var ute i god tid – det är Bjurforsmäklaren Pia Manneheds bästa råd till de som går i säljtankar.
– Om vi får förtroendet så skräddarsyr vi en helhetslösning som passar, säger hon.

Hur förbereds bostaden bäst inför försäljning?

– Både när det gäller hus och lägenhet så bör en börja med att gå igenom sitt boende och åtgärda sånt som är trasigt. Bättra på om det är lite skrap på en vägg eller slipa socklar och byt lister. Åtgärda alla små felaktigheter helt enkelt!

Att rensa och plocka bort det överflödiga i hemmet är viktigt, menar Pia.

– Rensa i rummen och garderoben! Här kan en med fördel ta hjälp av en stylist. De ser saker på ett annat sätt och hjälper till att hitta den röda tråden.

– En stylist går igenom bostaden rum för rum och lämnar en lista med saker att göra inför fotograferingen. Det blir en helt annan känsla i ett hem efteråt!

Ett säljande bildmaterial är a och o, och att man har förberett så att bilderna blir så bra som möjligt

När det gäller hus finns det vissa saker att ha extra koll på, menar Pia.

– Gör en radonmätning och besiktiga gärna alla tekniska detaljer, sånt är det bra att vara ute i god tid med. Sen är det bra att titta på detaljplanen, vad man får och inte får göra framöver. Kanske går det att bygga ut?

Beroende på årstid bör man se över trädgården.

– En trädgård är första intrycket man får och därför extra viktig. Det är bra att kratta upp löv och se att rabatterna ser snygga ut, det får inte vara förvuxet! Eller skotta vintertid och ställ ut fina lyktor.

När det gäller bostadsrätter bör man ta fram all föreningsinfo i förväg, då sånt inte alltid finns tillgängligt på nätet.

– Ta fram uppgifter om ekonomin och vad som gäller för kommande renoveringar och underhåll i föreningen.

– Och glöm inte att fixa till balkongen så den ser mysig ut. Det är bostadens trädgård och att den är fin gör otroligt mycket för det första intrycket!

Vilka tjänster kan ni hjälpa till med?

– Med vår produkt På Förhand hjälper vi till att göra i ordning boendet från start till mål. Det vill säga allt från att forsla bort saker och prylar, styling men även hantverkskontakter, städning och fönsterputs. Vi hjälper även dig att att hitta nytt boende genom Bjurfors köprådgivning.    

– Om vi får förtroendet så skräddarsyr vi en helhetslösning som passar, säger Pia.

Vad lockar flest spekulanter till visning och genererar högst pris?

– Ett säljande bildmaterial är a och o, och att man har förberett så att bilderna blir så bra som möjligt. Fina prospekt som ger en wow-känsla! När man ligger ute på Hemnet så är det bilderna som lockar. Får du ingen känsla i bilderna klickar du till nästa objekt.

Även rätt prissättning krävs för att locka kunder.

– Priset sätts så spekulanter känner att de har möjlighet att köpa!

Höjda räntor och prisstagnation… Hur ska säljare tänka just nu?

– Om man vill byta upp sig är det perfekt att göra det nu. Det viktigaste är att köpa och sälja på samma marknad. På den här marknaden tycker jag också att man ska göra sin research innan så man vet vad man kan köpa när man väl sålt. Sälj först så du vet vad du har på fickan!

Lokal koll med Bjurfors Nacka

Maria Nilsson på Bjurfors.

Maria Nilsson på Bjurfors.

Maria Nilsson, fastighetsmäklare på Bjurfors Nacka, svarar på frågor om Nackas bostadsmarknad.

Hur är läget på Nackas bostadsmarknad?

– Vi ser en tydlig förändring i spekulanternas beteende sedan ca två månader tillbaka. Det är fler besökare på visningarna och det finns en vilja att lägga bud och att köpa. Vi har sålt en hel del bostäder innan visning, vilket vi inte varit vana vid den senaste tiden.

Vilka områden är hetast?

 I Nacka är egentligen hela kommunen het. Vi har inga direkt svala områden. Sen har vi ju förstås vissa områden som hetare generellt och det är t ex Saltsjö Duvnäs, Storängen och Södra Lännersta.

Vad tror du om att sälja sommartid i ditt område?

 Det går bra att sälja framför allt mindre bostadsrätter på sommaren. Vad gäller villor finns det risk att man missar familjer som är på sommarsemester.

Vad gör du helst i ditt område sommartid?

– Jag badar vid Boobadet, tar båten till Restaurang J i Nacka Strand eller The Old Smoke House i Lännersta och äter middag. Svänger förbi Tollare och äter magisk italiensk glass på Kennys Gelato.

Vilka är dina hetaste inför-försäljningen-tips?

 Att vara väl förberedd! Prata med banken tidigt för att se hur de ställer sig kring lånelöfte för ny bostad mm. Att göra en förkontroll av huset för att se om det finns något som bör åtgärdas innan besiktning. Träffa en stylist för hjälp inför fotografering och visningar. Göra en radonmätning mellan oktober-mars.

Kontakta din lokala Bjurforsmäklare här!

Denna artikel är en annons med innehåll från Bjurfors Stockholm och ej en artikel av Lokaltidningen Mitt i Stockholm.