”Säljare och köpare möts igen”

Fredrik Kullman, VD för Bjurfors Stockholm, ser ett uppdämt behov på bostadsmarknaden.
Fredrik Kullman, VD för Bjurfors Stockholm, ser ett uppdämt behov på bostadsmarknaden.
Vinden verkar ha vänt på Stockholms bostadsmarknad. Efter en tid av tvekan finns nu ett rekordstort utbud av bostäder, och säljare och köpare hittar varann.
Här ger Bjurfors vd Fredrik Kullman sin syn på Stockholms bostadsmarknad.

Vilka trender ser du just nu?

– Det finns en positivism på marknaden, framförallt i innerstan, och säljare och köpare har återigen lättare att hitta varann. Vi har mycket folk på visningarna, till skillnad från i somras då solen sken, och kunder ringer till våra mäklare för att försäkra sig om att inget säljs innan visning. Jag tror att de här effekterna kommer att sprida sig ut i ytterstan.

Vilka bostäder säljer bäst?

– Snabbast går de objekt som har många ”rätt”. De som är stylade, i bra skick, har öppen spis, balkong. De som har något extra säljer och sticker iväg i pris.

Vad ska säljare ha koll på?

– Man ska se till att vara väl förberedd och göra bostaden redo. Även om du ska sälja till våren så kan du styla och fota nu då det  är grönt och vackert ute. Ta skymningsbilder, fota balkongen, så hjälper du köparen att visualisera en annan årstid. Gör en besiktning, reparera små fel som behöver åtgärdas. Här hjälper gärna våra mäklare till med tips!

– Fördelen med att ha allting klart är att när marknaden vänder till ens fördel så är det bara att trycka på knappen och ha sin bostad ute först!

Hur tänker köpare just nu?

– Vi ser ett högre tryck på mindre och därmed billigare bostäder, där har nog amorteringskravet påverkat. De som vill ha en tvåa i innerstan köper kanske en etta i innerstan, eller en tvåa i närförort istället. De som har råd att köpa de stora bostäderna har minskat.

Några tips till en förstagångsköpare?

– Köp där du faktiskt har råd. Det går utmärkt att göra bostadskarriär fortfarande, men då är det smartare att gå lite längre ut från stan, i en närförort eller förort, där priserna stiger lite fortfarande.

Vad händer i bostadspolitiken framöver?

– Jag tror att man måste mötas i en blocköverskridande överenskommelse om bostadspolitiken i stort. Alla som bor i bostad, oavsett om man äger eller hyr, behöver veta hur marknaden ser ut framöver. Sen skulle jag vilja se att amorteringskravet ersätts med ett nedtrappat ränteavdrag. Ur rättvisesynpunkt är det nog inte helt logiskt att de som äger och har lån får höga subventioner.

– Man behöver också se till att fler människor får låna pengar för att köpa bostad. Vi har byggt extremt mycket och vi har många som vill köpa men inte kan. Alla krav sätter käppar i hjulet. Det är lite moment 22.

Fakta

Fredriks tre bästa tips

  1. Se till att din bostad fotograferas en bra årstid med ljus och grönska.
  2. Var noga med förberedelserna, kontakta en mäklare i god tid så du hinner reparera och säkerställa att bostadens bästa sidor kommer fram.
  3. Om du är förstagångsköpare kan det löna sig att köpa en bit ut från stan.
Denna artikel är en annons med innehåll från Bjurfors och ej en artikel av Lokaltidningen Mitt i Stockholm.
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.