Mikael Flobecker- fastighetsmäklare Bjurfors
Här undertecknar Mikael Flobecker kontrakt med säljaren Anna Liljenberg.

”Trycket i innerstan spiller över på Bromma”

Annons 

Under de senaste två åren har villapriserna i Bromma stigit med omkring 24 procent. Bjurfors fastighetsmäklare Mikael
Flobecker tror på en fortsatt het bostadsmarknad i Bromma.

ANNONS

Med 12 års erfarenhet som fastighetsmäklare på Bjurfors är Mikael Flobecker väletablerad i Bromma. Försäljning av villor i Norra Ängby har blivit hans specialitet. Under förra året förmedlade han ungefär 40 procent av villaförsäljningarna i området. Siffran är baserad på villor som annonserats ut via Hemnet.

– Det är ett kvitto på det arbete som vi har lagt ned. Får man mycket affärer så ger det ringar på vattnet. Blir säljare och köpare nöjda så får man rekommendationer, säger Mikael Flobecker som kan Bromma på sina fem fingrar.

”Bromma är fantastiskt”

Han växte upp i Norra Ängby. Här bor han numera med sin fru och tre pojkar, och här har Bjurfors sitt Brommakontor.

– Bromma är fantastiskt. Det ligger nära stan och ger samtidigt tillgång till fina grönområden. Alla delar av Bromma har sin charm, säger Mikael Flobecker som på fritiden är öppen för alla slags äventyr, sport och gärna spelar tennis i Salkhallen.


Här kan du läsa mer om vad Bjurfors Stockholm erbjuder.


Inom loppet av två år har villapriserna i Bromma ökat med ungefär 24 procent, enligt Svensk Mäklarstatistik. En genomsnittsvilla kostade cirka 10,4 miljoner kronor förra året.

– Trycket är hårt på marknaden i innerstan och det spiller över på Bromma. Det har alltid funnit starka flyttströmmar mellan Kungs-holmen och Vasastan till Bromma. Bostadsmarknaden kommer alltid att vara het här. Det krävs en finanskris eller något annat drastiskt för att priserna ska sjunka.

Kritisk mot barriärer

Den 1 juni 2016 infördes amorteringskrav för köpare som tar lån som överskrider mer än hälften av köpeskillingen. Bankerna har också infört andra krav som att minst 15 procent av summan ska betalas kontant.
− Jag upplever att de flesta kunder i Bromma är beredda på att amortera och att kravet inte ledde till sänkta priser. Det svåra är att komma in på marknaden här. Nästan alla jag säljer till har minst en lyckad bostadsförsäljning bakom sig, säger Mikael Flobecker.

Politiska regleringar har skapat en stark inlåsningseffekt på bostadsmarknaden, anser Pontus Kopparberg, VD på Bjurfors Stockholm. För att öka rörligheten har regeringen beslutat att för en tid slopa taket för uppskov som tidigare låg på 1,45 miljoner kronor. Men enligt reglerna måste man betala en ränta i form av en löpande skatt på det uppskjutna beloppet som för närvarande ligger på ungefär den dubbla boräntan. Pontus Kopparberg anser att den skatten borde tas bort för att minska barriärerna att flytta.

– Vi är inne i en massiv regleringsfas med amorteringskrav och banker som ställer hårda krav. Genom skuldkvoter får du bara låna ett visst antal gånger mer än din nettoinkomst, säger Pontus Kopparberg.

”Käppar i hjulet”

På hyresrättsmarknaden har parterna gradvis enats om lägesfaktorns betydelse och att hyrorna ska vara högre i innerstan. Ytterligare marknadsanpassning behövs, menar Pontus Kopparberg.

– I dag sätter bostadsbristen käppar i hjulet för många företag som behöver rekrytera. Man skulle kunna låta byggbolag ta ut marknadshyror för nyproducerade hyresrätter. Det finns ett kundunderlag för det och det stimulerar byggandet av hyresrätter. Genom att lägenheterna kommer ut på marknaden skapas flyttkedjor som frigör bostäder.

Så har marknaden utvecklats

I Bromma har kvadratmeterpriserna på villor stigit med omkring 24 procent under de senaste två åren. Bostadsrätternas kvadratmeterpriser i stadsdelen har stigit med cirka 25 procent under samma period.

Bakgrunden till prisuppgången är de låga räntorna, befolkningstillväxten och att mångas disponibla inkomst har ökat.

Bjurfors bildades 1965 och är ett av Sveriges största privat-
ägda mäklarföretag.

Bjurfors har cirka 430 medarbetare runt om i landet. Företagets övergripande mål är helnöjda kunder, det vill säga att hitta rätt köpare till rätt bostad och alltid till rätt pris.

Källa: Svensk Mäklarstatistik, Bjurfors

ANNONS

Fler nyheter från Stockholm

Nyheter

JUST NU: Brand riskerar att sprida sig

Kultur

Kalle Assbring vinnare av Fotobokspriset 2017

Nyheter

Kungen impad av arbetet mot våld i Norsborg

Nyheter

Här ska det byggas om för bättre cykeltrafik

Kultur

Berättelsen bakom New Yorkbilderna

Brott

Nya uppgifter om morden i Hallonbergen

ANNONS
ANNONS