Hela den här artikeln är en annons
Mäklaren Noomi Ahlenius under en visning av en bostad i Örby.
Personligt engagemang är ett ledord för Noomi Ahlenius som här visar en bostad i Örby.

”I Enskede får man det bästa av två världar”

Annons 

Efter en period av kraftiga prisökningar ledde skärpta låneregler och omvälvande politiska val till viss oro på bostadsmarknaden förra året.
– Jag tror på en stabil marknad med fortsatt höga priser 2017, säger Noomi Ahlenius, fastighetsmäklare och kontorschef på Bjurfors Enskede.

Under 2016 låg kvadratmeterpriset i området Enskede-Årsta-Skarpnäck på 58 146 kronor, enligt Svensk Mäklarstatistik. Det har skett en prisökning med 27 procent under de senaste två åren, och 2015 stod för den stora prisökningen.

– Vi såg stora prisökningar ungefär fram till våren 2016. Det kom ut mycket bostäder till försäljning under tiden innan amorteringskravet skulle börja gälla. Marknaden blev mer avvaktande och senare gjorde Brexit och presidentvalet i USA folk lite osäkra. Det är ofta psykologiska effekter och omvärldsfaktorer som spelar in, säger Noomi Ahlenius som märkt att spekulanter blivit mer medvetna om sin belåningsgrad.

Utbildad ekonom

Noomi Ahlenius har läst till magisternivå i ekonomi men har aldrig siktat på att enbart jobba med siffror.

– Jag hade ett stort intresse för bostadsmarknaden och då jag jobbade som säljare så blev det naturligt att välja mäklaryrket när jag skulle utbilda mig.

Bjurfors Enskede har fått ut höga slutpriser för sina bostadsförsäljningar hittills i år.

– Jag tror på en stabil marknad med fortsatt höga priser 2017. Det finns en stark efterfrågan på bostäder och mycket talar för fortsatt låga räntor.


Läs mer om vad Bjurfors Stockholm erbjuder.


När kvadratmeterpriserna på Södermalm ligger kring 80 000–90 000 kronor ser många Enskede med omnejd som ett bra alternativ.

– Enskede och söder om Söder har det bästa av två världar. Man får en småstadsidyll men samtidigt fantastiskt nära till innerstan. Området har en varierad bebyggelse samt Globen och Tele2 Arena. Slakthusområdet och Årstafältet står inför en spännande omvandling.

Två områden som Noomi Ahlenius tror starkt på är Högdalen och Bandhagen.

– Där kan man få mycket bostad för pengarna. Där finns ett bra serviceutbud och allt du behöver för ett bekvämt liv. Den senaste tiden har jag sålt flera lägenheter där till personer med kreativa yrken.

Vill förmedla trygghet

Under de tio år som Noomi Ahlenius varit fastighetsmäklare på Bjurfors Enskede har hon lotsat vissa kunder genom flera bostadsaffärer.

– Jag är engagerad, tillgänglig och vill ge köpare och säljare trygghet genom hela processen. Ofta  kommer man kunderna väldigt nära. Ibland blir man psykolog och mäklare på samma gång”, säger hon.

Kritisk mot barriärer

Politiska regleringar har skapat en stark inlåsningseffekt på bostadsmarknaden, anser Pontus Kopparberg, VD på Bjurfors Stockholm. För att öka rörligheten har regeringen beslutat att för en tid slopa taket för uppskov som tidigare låg på 1,45 miljoner kronor. Men enligt reglerna måste man betala en ränta i form av en löpande skatt på det uppskjutna beloppet som för närvarande ligger på ungefär den dubbla boräntan. Pontus Kopparberg anser att den skatten borde tas bort för att minska barriärerna att flytta.

− Vi är inne i en massiv regleringsfas med amorteringskrav och banker som ställer hårda krav. Genom skuldkvoter får du bara  låna ett visst antal gånger mer än din nettoinkomst, säger Pontus Kopparberg.

Positiv till marknadshyror

Han vill också se en ökad marknadsanpassning på hyresrättsmarknaden genom att byggbolag tillåts ta ut marknadshyror för nyproducerade hyresrätter.

− Det finns ett kundunderlag för det och det stimulerar byggandet av hyresrätter. Genom att lägenheterna kommer ut på marknaden skapas flyttkedjor som frigör bostäder.


Så har marknaden utvecklats

I området Enskede-Skarpnäck, där även Årsta, Högdalen och Hammarby sjöstad ingår, låg kvadratmeterpriset för bostads-rätter på 58 146 kronor förra året. Sedan 2014 har det priset ökat med 27 procent.

Bakgrunden till prisuppgången är de låga räntorna, befolkningstillväxten och att mångas disponibla inkomst har ökat.

Bjurfors bildades 1965 och är ett av Sveriges största privatägda mäklarföretag.

Bjurfors har cirka 430 medarbetare runt om i landet. Företagets övergripande mål är helnöjda kunder, det vill säga att hitta rätt köpare till rätt bostad och alltid till rätt pris.

Källa: Svensk Mäklarstatistik, Bjurfors

Fler nyheter från Stockholm

Ett fallfärdigt hus på 55 kvadrat såldes för 4,5 miljoner
Bostad

Miniruckel i Bromma såldes för 4,5 miljoner

Här måste äldre bo i tio månader medan Gustavsgården renoveras
Nyheter

Containerlägenheterna blir större

Brott

Internationellt efterlyst bankrånare gripen

Nyheter

Stadsmuseet rasar mot radhus vid Folkets hus

Nyheter

Polisen självkritisk till insats i Rinkeby

Nyheter

Nej till privat BB i Nacka