Min lokala hjälte

Fiber öppnar en helt ny digital värld

Anna-Marie Carlsson, Tullinge.
Fiber gav en bättre uppkoppling till villan, anser Anna-Marie Carlsson.
Det blev ett lyft att ansluta villan till bredbandsfiber, anser pensionären Anna-Marie Carlsson i Tullinge. Hon använder sociala medier dagligen, surfar på nätet och uppskattar att ha säker och snabb uppkoppling.

Anna-Marie och Bo Carlsson har bott i nästan 40 år i villan i Tullinge. De är pensionärer och gillar att promenera, umgås med vänner och att odla i trädgården.

Anna-Marie är dagligen ute på nätet och har kontakt med vänner och bekanta på Facebook och Instagram.

− Det är roligt att kolla vad ens kompisar gör och vad de lägger ut för bilder, säger Anna-Marie som själv mest publicerat bilder på blommor, snokar och grodor som hon sett i naturen.

Snabbare tillgång till internet

Ett av hennes barnbarn bor i London och de samtalar ibland via Skype eller Messenger. Paret Carlsson skaffade bredbandsfiber via Botkyrka stadsnät.

− Det är skönt att ha säker och snabb tillgång till internet, konstaterar Anna-Marie.

Deras internetuppkoppling gick tidigare via telejacket, vilket gjorde det digitala livet mer begränsat. Utöver sociala medier använder de internet för tv-streamingtjänster.

Läs mer om Botkyrka stadsnäts fibernät och ta del av erbjudanden med 60 eller 36 månaders räntefri avbetalning.

Fakta

Öppnar en helt ny digital värld

17 000 hushåll i Botkyrka har fiberanslutning via Botkyrka stadsnät. Antalet uppkopplade växer stadigt. Här är tips och råd inför en anslutning av villan till stadsnätet.

Varför ska man ansluta sig till Botkyrka stadsnät?

Fiberanslutning kan höja värdet på huset och öppnar en helt ny digital värld. Internetuppkopplingen med fiber blir stabilare och betydligt snabbare än bredband via telejacket. I likhet med Anna-Marie kan man hålla kontakt med vänner och familj som bor långt bort och möta framtidens digitala behov med trygghetslarm och flera andra tjänster.

Fler personer i ett hushåll kan surfa samtidigt på olika enheter, och det blir lättare att jobba hemifrån.

Botkyrka stadsnät är ett öppet stadsnät och kunderna väljer fritt mellan olika tjänsteleverantörer.

Hur lång tid tar det att få fiberanslutningen?

Botkyrka stadsnät garanterar att man som villaägare får fiber inom ett år från att anmälan är inskickad. Leveransperioderna är april–juni och juli–november, vilket är perioden då fiberkablar grävs ned i marken.

Vad kostar det att ansluta sin villa och vad ingår i priset?

Det kostar 25 000 kronor och då ingår allt förutom grävning på den egna tomten. Grävarbetet på tomten går smidigt eftersom kablarna bara behöver placeras 30–40 centimeter under marken. Tack vare fiber kan man sänka sina månatliga löpande internetkostnader jämfört med adsl eller mobilt bredband. I år erbjuder Botkyrka Stadsnät en kampanj där kunder får räntefri avbetalning i 60 eller 36 månader.

Källa: Botkyrka stadsnät

De får morgontidningen i brevlådan men Anna-Marie har upptäckt Svenska Dagbladets arkiv på nätet.

− Där kan man kolla upp en historisk händelse och läsa artiklar från förr.

Smidigt grävarbete

Paret hörde till dem som anslöt sig till Botkyrka stadsnät när bolaget grävde fiber i deras kvarter. Grävarbetet gick smidigt och innebar ingen åverkan på tomt eller hus.

Botkyrka Stadsnät är ett kommunalt bolag som bygger en digitala infrastruktur i Botkyrka kommun.