Johanna Eriksson är mäklare på Bjurfors.
Johanna Eriksson lägger alltid stor vikt vid att läsa på om objektet och närområdet.

”Nya grupper letar bostäder i Västerort”

Annons 

Inom loppet av två år har priserna på bostadsrätter skjutit i höjden i Vällingby och Hässelby.
– Nya grupper på marknaden har börjat leta efter bostäder här, säger Johanna Eriksson, fastighetsmäklare på Bjurfors.

I innerstan har kvadratmeterpriserna på bostadsrätter ökat med omkring 20–25 procent under de senaste två åren. I Vällingby och Hässelby har de procentuella prisökningarna under perioden varit betydligt högre, enligt Svensk Mäklarstatistik.

I området Hässelby-Vällingby har bostadsrätternas kvadratmeterpriser stigit med 41 procent under de senaste två åren. Även kvadratmeterpriserna för villor i stadsdelarna har ökat med 33 procent, enligt statistiken. Spekulanterna letar bostäder i en allt vidare radie kring Stockholm.

– Nya grupper på marknaden har börjat leta efter bostäder här. Jag träffade nyligen några bostadsköpare som först inte hade tänkt att flytta till Vällingby för att det ligger för långt ut. Men allt fler ser fördelar med att bo en bit ut. Du får mer bostad för pengarna och nära till naturen. Till exempel Grimsta naturreservat är ett fantastiskt område, säger Johanna Eriksson som själv bor i dess närhet.

Skärpta låneregler

Den 1 juni 2016 infördes amorteringskrav för köpare som tar lån som överskrider mer än hälften av köpeskillingen. Bankerna har också infört andra krav som att minst 15 procent av summan ska betalas kontant.

– Vi såg en liten prisnedgång till följd av amorteringskravet men sedan steg priserna uppåt igen. När det sker förändringar på marknaden blir folk lite avvaktande. Affärerna tar generellt lite längre tid i dag, säger Johanna Eriksson.


Här kan du läsa mer om vad Bjurfors Stockholm erbjuder.


Johanna Eriksson är uppvuxen på Öland och har varit fastighetsmäklare sedan 2008. Hon gillar jobbets höga tempo och de många mänskliga kontakterna.

– En del tror att mäklaryrket mest består av att vara till hands på visningar. Men vi har en utarbetad plan för hela processen. Jag ser mig som en ambassadör för bostaden och ser till att alltid vara väl påläst om tex bostadsrättsföreningen eller byggnadsutförande.

Kritisk mot barriärer

Politiska regleringar har skapat en stark inlåsnings-effekt på bostadsmarknaden, anser Pontus Kopparberg, VD på Bjurfors Stockholm. För att öka rörligheten har regeringen beslutat att för en tid slopa taket för uppskov som tidigare låg på 1,45 miljoner kronor. Men enligt reglerna måste man betala en ränta i form av en löpande skatt på det uppskjutna beloppet som för närvarande ligger på ungefär den dubbla boräntan. Pontus Kopparberg anser att den skatten borde tas bort för att minska barriärerna att flytta.
– Vi är inne i en massiv regleringsfas med amorteringskrav och banker som ställer hårda krav. Genom skuldkvoter får du bara låna ett visst antal gånger mer än din nettoinkomst, säger Pontus Kopparberg.

”Käppar i hjulet”

På hyresrättsmarknaden har parterna gradvis enats om lägesfaktorns betydelse och att hyrorna ska vara högre i innerstan. Ytterligare marknadsanpassning behövs, menar Pontus Kopparberg.

– I dag sätter bostadsbristen käppar i hjulet för många företag som behöver rekrytera. Man skulle kunna låta byggbolag ta ut marknadshyror för nyproducerade hyresrätter. Det finns ett kundunderlag för det och det stimulerar byggandet av hyresrätter. Genom att lägenheterna kommer ut på marknaden skapas flyttkedjor som frigör bostäder.


Så har marknaden utvecklats

Förra året låg kvadratmeterpriserna för bostadsrätter i Hässelby-Vällingby på 42 380 kronor. 30 055 kronor var snittpriset 2014, vilket motsvarar en ökning med 41 procent.

Prisökningarna kan förklaras av låga räntor, befolkningstillväxt och att mångas disponibla inkomst har ökat.

Bjurfors bildades 1965 och är ett av Sveriges största privatägda mäklarföretag.

Bjurfors har cirka 430 medarbetare runt om i landet. Företagets övergripande mål är helnöjda kunder, det vill säga att hitta rätt köpare till rätt bostad och alltid till rätt pris.

Källa: Svensk Mäklarstatistik, Bjurfors

Fler nyheter från Stockholm

Nyheter

Familj klarade sig från villabrand i Tyresö

Kungligt

Carl Philip och Sofia väntar andra barnet

Hobo, Urban Escape
Nyheter

Kika in i nya citykvarteret

Nyheter

Dumpade kaniner blir vargmat på Skansen

Sjukvård

Fler mammor tvingas föda i andra län

Nyheter

Var tredje flicka utsatt för sextrakasserier