Daniel Rehn är mäklare på Bjurfors.
Daniel Rehn på plats i en femrummare i Liljeholmen som han sålde i december.

Hägersten blir hett när innerstan växer

Annons 

I hela Storstockholm har villa- och bostadsrättspriserna stigit på senare tid. I exempelvis Hägersten-Liljeholmen låg kvadratmeterpriset på bostadsrätter på ca 67 000 kronor under 2016, enligt Svensk Mäklarstatistik. I området har kvadratmeterpriset stigit med omkring 31 procent på två år.

Prisutvecklingen har varit fantastisk, anser Daniel Rehn, fastighetsmäklare på Bjurfors och specialist på västra delarna av Söderort.
– Innerstan växer. Gröndal och Liljeholmen är nästan som en del av innerstan. Det är utmärkta kommunikationer in till stan och endast kort promenad till Södermalm.

Ett vanligt flyttmönster går från Södermalm till någon närliggande Söderförort.

– Det finns gott om små lägenheter på Södermalm samtidigt som det byggts många större lägenheter i närliggande förorter. För Södermalmspar som fått sitt första barn känns det ofta naturligt att flytta hit.

Ett skakigt år

Under 2015 steg priserna stadigt medan 2016 var mer skakigt, enligt Daniel Rehn. Den första juni 2016 infördes amorteringskrav på bostadslån som överstiger en viss andel av inköpspriset. Under veckorna innan införandet ville många passa på att hinna sälja sina bostäder.

– Sedan kom Brexit och valet i USA. 2016 var ett ”stökigt” år prismässigt och jag hoppas att 2017 blir stabilare. Den låga räntenivån och bostadsbristen talar för fortsatta prisökningar.


Här kan du läsa mer om vad Bjurfors Stockholm erbjuder.


Intresset för försäljning och kundrelationer lockade Daniel Rehn till branschen där han har jobbat i 14 år.

− Det kan vara tufft som mäklare under de första åren, det är då man bygger upp sitt kontaktnät. Man måste alltid vara ”på tårna” och prestera över säljarnas förväntningar. Gör man det, blir man rekommenderad och får fler uppdrag.

Vill se slopad skatt

Politiska regleringar har skapat en stark inlåsningseffekt på bostadsmarknaden, anser Pontus Kopparberg, VD på Bjurfors Stockholm. För att öka rörligheten har regeringen beslutat att för en tid slopa taket för uppskov som tidigare låg på 1,45 miljoner kronor. Men enligt reglerna måste man betala en ränta i form av en löpande skatt på det uppskjutna beloppet som för närvarande ligger på ungefär den dubbla boräntan. Pontus Kopparberg anser att den skatten borde tas bort för att minska barriärerna att flytta.
– Vi är inne i en massiv regleringsfas med amorteringskrav och banker som ställer hårda krav. Genom skuldkvoter får du bara låna ett visst antal gånger mer än din nettoinkomst, säger Pontus Kopparberg.

”Käppar i hjulet”

På hyresrättsmarknaden har parterna gradvis enats om lägesfaktorns betydelse och att hyrorna ska vara högre i innerstan. Ytterligare marknadsanpassning behövs, menar Pontus Kopparberg.
– I dag sätter bostadsbristen käppar i hjulet för många
företag som behöver rekrytera. Man skulle kunna låta byggbolag ta ut marknadshyror för nyproducerade hyresrätter. Det finns ett kundunderlag för det och det stimulerar byggandet av hyresrätter. Genom att lägenheterna kommer ut på marknaden skapas flyttkedjor som frigör bostäder.

Så har marknaden utvecklats

I Hägersten-Liljeholmen har kvadratmeterpriserna på bostadsrätter under två år stigit från cirka 50 836 till 66 645 kronor, en ökning med omkring 31 procent.

Bakgrunden till prisuppgången är de låga räntorna, befolkningstillväxten och att mångas disponibla inkomst har ökat.

Bjurfors bildades 1965 och är ett av Sveriges största privat-ägda mäklarföretag.

Bjurfors har cirka 430 medarbetare runt om i landet. Företagets övergripande mål är helnöjda kunder, det vill säga att hitta rätt köpare till rätt bostad och alltid till rätt pris.

Källa: Svensk Mäklarstatistik, Bjurfors

Fler nyheter från Stockholm

Ulrika Sundset, Malin Johansson och Per Hoflin
Nyheter

Starka reaktioner på ambulansens utsatthet

Nyheter

Årstafältet överklagas igen

Alvik basket dam
Sport

Alviks basketdamer klara för SM-semifinal

Nyheter

Manar till försiktighet med klädinsamling

Nyheter

Kvinna åtalad för att ha lurat F-kassan

Nyheter

”Man tar inte tillvara på erfarenheten”