Hela den här artikeln är en annons
Ellen Ingman, fastighetsmäklare, Bjurfors Södermalm
Ellen Ingman går igenom planritningen under en fotografering av en trerummare.

”Om det är få på visningen blir folk osäkra”

Annons 

Ellen Ingman har aldrig haft ett nio-till-femjobb och gillar händelserika dagar på jobbet. Som fastighetsmäklare på Bjurfors på Södermalm har hon sett priserna öka liksom intresset för home-styling.

I december 2016 låg kvadratmeterpriserna på bostadsrätter på Södermalm kring 87 000 kronor, enligt Svensk Mäklarstatistik. Medelpriserna per kvadratmeter har ökat med cirka 16 procent på två år. Ellen Ingman är sedan fyra år tillbaka fastighetsmäklare på Bjurfors på Södermalm. Hon upplever att priserna gick spikrakt uppåt 2015 medan 2016 var mer skakigt.

– Vi såg ett oväntat stort utbud förra våren innan amorteringskravet. Kunderna hade kanske 10 lägenheter samtidigt att titta på i stället för 3-4 stycken som vi varit vana vid, berättar hon.

Kravet innebär att låntagare måste amortera en viss procent av lånet om lånesumman överskrider mer än hälften av köpeskillingen. Sedan lång tid tillbaka är kunderna också tvungna att kunna stå för minst 15 procent av bostadskostnaden kontant.

Psykologi betyder mycket

Brexit och USA-valet skapade viss osäkerhet på marknaden. Psykologi betyder generellt mycket för bostadsförsäljningar, menar Ellen Ingman.

– Om det är få på visningen kan folk bli osäkra. En person som verkligen gillar lägenheten kan få för sig att den inte är attraktiv. För min del gäller det att vara så påläst som möjligt, säger hon.


Läs mer om vad Bjurfors Stockholm erbjuder.


Lägenheter i välskötta föreningar som ligger högt och har balkong är generellt lättsålda. Under det senaste året har Ellen Ingman märkt att lägenheter på nedre botten och med sämre planlösningar går trögare att sälja.

– Köparna har blivit mer noggranna kring föreningens nyckeltal vilket jag tycker är bra.

Ellen Ingman blev inspirerad att gå fastighetsmäklarprogrammet när en av hennes vänner började där.

– Jag vill att det ska hända saker på jobbet. Det är roligt att få träffa mycket folk även om man i princip alltid har med sig jobbmobilen och datorn.

Vanligt med styling

Denna dag är Ellen Ingman med vid fotograferingen av en trerummare i Zinkensdamm. Inredningen är personlig men trendriktig så här behövdes ingen styling. Annars hör det till vardagen.

– Tidigare kunde styling betraktas som något fult. Numera är det väldigt vanligt.

Kritisk mot barriärer

Politiska regleringar har skapat en stark inlåsningseffekt på bostadsmarknaden, anser Pontus Kopparberg, VD på Bjurfors Stockholm. För att öka rörligheten har regeringen beslutat att för en tid slopa taket för uppskov som tidigare låg på 1,45 miljoner kronor. Men enligt reglerna måste man betala en ränta i form av en löpande skatt på det uppskjutna beloppet som för närvarande ligger på ungefär den dubbla boräntan. Pontus Kopparberg anser att den skatten borde tas bort för att minska barriärerna att flytta.

– Vi är inne i en massiv regleringsfas med amorteringskrav och banker som ställer hårda krav. Genom skuldkvoter får du bara låna ett visst antal gånger mer än din nettoinkomst, säger Pontus Kopparberg.

”Käppar i hjulet”

På hyresrättsmarknaden har parterna gradvis enats om lägesfaktorns betydelse och att hyrorna ska vara högre i innerstan.
Ytterligare marknadsanpassning behövs, menar Pontus Kopparberg.

– I dag sätter bostadsbristen käppar i hjulet för många företag som behöver rekrytera. Man skulle kunna låta byggbolag ta ut marknadshyror för nyproducerade hyresrätter. Det finns ett kundunderlag för det och det stimulerar byggandet av hyresrätter. Genom att lägenheterna kommer ut på marknaden skapas flyttkedjor som frigör bostäder.


Så har marknaden utvecklats

På Södermalm har kvadratmeterpriserna på bostadsrätter under två år stigit från cirka 75 000 till 87 000 kronor, en ökning med omkring 16 procent.

Bakgrunden till prisuppgången är de låga räntorna, befolkningstillväxten och att mångas disponibla inkomst har ökat.

Bjurfors bildades 1965 och är ett av Sveriges största privat-ägda mäklarföretag.

Bjurfors har cirka 430 medarbetare runt om i landet. Företagets övergripande mål är helnöjda kunder, det vill säga att hitta rätt köpare till rätt bostad och alltid till rätt pris.

Källa: Svensk Mäklarstatistik, Bjurfors

Fler nyheter från Stockholm

Maria Fägersten (S) och Mehmet Coksürer (MP) menar att simskolor prioriteras mer i år i Haninge än tidigare
Debatt

DEBATT: I år har vi fler simskolor än förut

Snackisar

”Stäng dörren eller betala!”

Samanthi Al Daheri, chef modersmålsenheten
Nyheter

”Modersmålets betydelse är viktig”

Bostad

Därför står bygget vid Haningeterrassen still

Här är det tänkt att Thea privata grundskola ska flytta in till hösten
Nyheter

Skola flyttar från innerstan till Bromma

Bostad

De byggde mest 2016