Widerströmska – nytt gymnasium i högskolemiljö

Hösten 2019 ringer det in för första gången på nya Widerströmska gymnasiet i Flemingsberg som delar lokaler med Karolinska Institutet.
Hösten 2019 ringer det in för första gången på nya Widerströmska gymnasiet i Flemingsberg.
Ett litet gymnasium i toppmoderna lokaler, där studiemiljön präglas av samarbete med högskolor och företag.
Så beskriver rektor Mona Lifwergren Widerströmska gymnasiet som öppnar hösten 2019.

Det nya kommunala gymnasiet, döpt efter Karolina Widerström, Sveriges första kvinnliga läkare, ligger i en helt ny byggnad mitt i ett av landets mest expansiva kluster, Flemingsberg, berättar rektor Mona Lifwergren.

– Det är ett otroligt innovativt område med högskolor, universitetssjukhus och en stor mängd företag inom life science, det vill säga samverkan mellan hälsa, sjukvård, forskning och näringsliv, säger hon.

Rektor Mona Lifwergren.

Rektor Mona Lifwergren.

Life science färgar även de fyra gymnasieprogrammen – teknik, naturvetenskap, ekonomi och vård- och omsorg.

Man planerar även för en ettårig påbyggnadsutbildning, TE4, för den som vill bli gymnasieingenjör.

– Det är något som vi märkt en efterfrågan på från företag, särskilt inom produktionsteknik och medicinsk teknik.

Tack vare läget och att man även delar lokaler med bland annat Karolinska Institutet hoppas man kunna skapa en stimulerande studiemiljö. Att samarbeta med akademierna kommer att vara centralt.

– Det är enkelt för elever och lärare att ta sig över och gå och lyssna på en föreläsning, eller om doktoranderna kommer till oss för att berätta om sin forskning. Högskolestudenterna kommer också att vara läxhjälp åt våra elever, säger Mona.

Skolan har just påbörjat rekrytering av 15 lärare åt den första kullen elever. Fullt utbyggd, om tre år, ska 5 00 studera här.

– Vi blir ett litet gymnasium, vilket är en styrka. Det gör att eleverna blir sedda och det skapar samhörighet på ett sätt som inte finns på större skolor, som kan vara rätt anonyma. Det bidrar till att skapa en nybyggaranda där man svetsas samman, säger Mona Lifwergren.

Hon har tidigare varit med att starta populära Värmdö gymnasium vid Gullmarsplan samt Östra gymnasiet i Huddinge, och vet vad som krävs. 

– Nyckeln till framgång för alla skolor ligger i att skapa en god arbetsmiljö för såväl elever som personal, där alla kan känna att de är del av ett sammanhang som präglas av seriositet, nyfikenhet och engagemang.

Fakta

Akademisk miljö

Gymnasiets närmaste grannar är Karolinska Institutet (KI), Kungliga Tekniska Högskolan (KTH), Röda Korsets högskola, Stockholms Musikpedagogiska institut och Södertörns högskola.

Mer information om Widerströmska gymnasiet hittar du på: huddinge.se/widerstromska

Denna artikel är en annons med innehåll från Huddinge kommun och ej en artikel av Lokaltidningen Mitt i Stockholm.