Stefan Voigt och Christoffer Kihlman har startat Bjurfors mäklarkontor i Huddinge.
Stefan Voigt och Christoffer Kihlman har nyligen startat Bjurfors mäklarkontor i Huddinge.

Huddinges villapriser har stigit kraftigt

Annons 

Efter en period av kraftigt stigande bostadspriser i Huddinge har marknaden mattats av något. Här berättar fastighetsmäklarna Stefan Voigt och Christoffer Kihlman om läget på bostadsmarknaden och varför de har startat Bjurfors första kontor i kommunen.

En ökad efterfrågan och låga räntor har bidragit till kraftigt stigande bostadspriser i Huddinge och hela Stockholmsområdet under de senaste två åren.

5,4 miljoner kronor var medelpriset för en villa
i Huddinge 2016, enligt Svensk Mäklarstatistik. Medelpriset har stigit med cirka 30 procent på två år. Kvadratmeterpriset på bostadsrätter i kommunen har stigit på nästan samma höga nivå under perioden.

– Ett ökat intresse för att bo i Huddinge har lett till rejäla prisuppgångar. Men sedan i somras har priserna börjat att plana ut, säger Christoffer Kihlman.

Driver nya kontoret

Även i statistiken syns en avmattning av prisuppgången. Christoffer Kihlman och Stefan Voigt har jobbat som fastighetsmäklare i Huddinge i många år och tillsammans sålt över 900 bostäder här. Sedan början av januari driver de Bjurfors Huddinge som franchisetagare. De har längtat efter att ta steget från att vara anställda till att driva ett eget mäklarkontor.


Här kan du läsa mer om vad Bjurfors Stockholm erbjuder.


– Det var inte aktuellt att starta ett kontor någon annanstans än i Huddinge. Det är Huddinge som vi kan. Vi kan ge detaljerade svar om spekulanter frågar om exempelvis skolor, föreningsliv och kommunikationer eftersom vi bor här, säger Stefan Voigt.

Avvaktande marknad

Att marknaden blivit mer avvaktande kan ha att göra
med amorteringskravet för bostadslån som trädde i kraft i somras. De ser också att en del villaägare drar sig för att flytta på grund av en dyr kapitalvinstskatt. Ändå ser de ljust på bostadsmarknaden i Huddinge.

– Jag tror på fortsatt låga räntor och en stark efterfrågan. Men prisuppgången framöver blir nog lägre än den vi sett under de senaste åren, säger Christoffer Kihlman.

Även om konkurrensen inom branschen är hård känner sig Stefan Voigt och Christoffer Kihlman säkra på att nå framgångar.

– Vi kommer att erbjuda våra kunder den bästa marknadsföringen och inte lämna något åt slumpen.

Vill minska barriärer

Politiska regleringar har skapat en stark inlåsningseffekt på bostadsmarknaden, anser Pontus Kopparberg, VD på Bjurfors Stockholm. För att öka rörligheten har regeringen beslutat att för en tid slopa taket för uppskov som tidigare låg på 1,45 miljoner kronor. Men enligt reglerna måste man betala en ränta i form av en löpande skatt på det uppskjutna beloppet som för närvarande ligger på ungefär den dubbla boräntan. Pontus Kopparberg anser att den skatten borde tas bort för att minska barriärerna att flytta.

– Vi är inne i en massiv regleringsfas med amorteringskrav och banker som ställer hårda krav. Genom skuldkvoter får du bara låna ett visst antal gånger mer än din nettoinkomst, säger Pontus Kopparberg.

”Käppar i hjulet”

På hyresrättsmarknaden har parterna gradvis enats om lägesfaktorns betydelse och att hyrorna ska vara högre i innerstan. Ytterligare marknadsanpassning behövs, menar Pontus Kopparberg.

– I dag sätter bostadsbristen käppar i hjulet för många företag som behöver rekrytera. Man skulle kunna låta byggbolag ta ut marknadshyror för nyproducerade hyresrätter. Det finns ett kundunderlag för det och det stimulerar byggandet av hyresrätter. Genom att lägenheterna kommer ut på marknaden skapas flyttkedjor som frigör bostäder.

Så har marknaden utvecklats

I Huddinge har kvadratmeterpriserna på bostadsrätter under två år stigit från cirka 31 500 till 40 000 kronor, en ökning med 27 procent.

Bakgrunden till prisuppgången är de låga räntorna, befolkningstillväxten och att mångas disponibla inkomst har ökat.

Bjurfors bildades 1965 och är ett av Sveriges största privatägda mäklarföretag.

Bjurfors har cirka 430 medarbetare runt om i landet. Företagets övergripande mål är helnöjda kunder, det vill säga att hitta rätt köpare till rätt bostad och alltid till rätt pris.

Källa: Svensk Mäklarstatistik, Bjurfors

Fler nyheter från Stockholm

Axel Pershagen, pressansvarig, Hammarby fotboll
Allsvenskan

Hammarby vill ha fler egna talanger i A-laget

Nyheter

Två knivskadade efter rån

Insändarskribenten reagerar starkt på att en kvinna inte polisanmälde olyckan
Insändare

INSÄNT: ”Du körde på min mamma – och smet”

Nyheter

300 lägenheter ska byggas vid Grönstedtska

Nyheter

Skärholmens simhall hade olagliga kameror

Nyheter

Asbest upptäckt i Spånga badhus