Premiär för Stadsbondens gröna kryddor

Mia Kleregård från Plantagon demonstrerar de stadsodlade kryddorna.
Mia Kleregård från Plantagon demonstrerar de stadsodlade kryddorna.
Äntligen! Nu finns Stadsbondens närodlade kryddor, örter och grönsaker på Ica Maxi Lindhagen.
Var femte vecka skördas de från odlingen under DN-skrapan.

Som man sår får man skörda. Och sår man då allehanda kryddor och örter och låter dem växa så kan man bjuda kunderna på Ica Maxi Lindhagen på hemslungad solrospesto.

Ica-handlaren Mats Larsson och företaget Plantagon har jobbat febrilt med sin satsning på stadsodlade kryddor i ett mörkt gammalt tidningsarkiv under DN-skrapan.

– Det är så roligt att vi äntligen kan presentera detta efter allt hårt arbete. Och vilket intresse från kunderna! säger Mia Kleregård, vd på Plantagon Production Sweden AB, som står och demonstrerar de nyplockade kryddorna.

Nu bjuds vi på örtig pesto som bres på små brödrundlar. Smaken är fruktigt intensiv, om inte kraftfullare och renare än ”vanliga” kryddor, men det låter vi vara osagt.

Smaken är intensiv på de stadsodlade kryddorna.

Smaken är intensiv på de stadsodlade kryddorna.

Örterna säljs i påsar om 30 gram. När man tänker på att odlingen producerar 14 ton om året blir proportionerna hisnande.

Idag säljs de exklusivt på Ica Maxi Lindhagen, men snart är det premiär i fem andra Ica Maxi-butiker i Stockholm.

Kryddor för bra klimat

Mia förklarar mer ingående hur odlingen bidrar till ett bättre klimat.

– Vi har vatten som kyler ned våra LED-lampor som ger kryddorna kraft att gro. Det vattnet är då 9 grader, men efter att ha värmts av lamporna är det 23 grader, och transporteras vidare för att värma upp byggnaden. Även all koldioxid som andas ut i huset förs ner till kryddorna, som omvandlar den till syre och ventilerar DN-skrapan, berättar hon.

Eftersom man inte för in någon jord, och allt vatten och all värme återanvänds, ger processen mer energi än den tar.

– Vi lämnar ett klimatpositivt avtryck på jorden, det är riktigt häftigt, konstaterar hon. I ett kallt och mörkt land som Sverige är metoden genialisk, då det går att skörda ungefär var femte vecka, istället för två gånger på ett år om man odlar på friland i Sverige.

Fortsätt odla hemma!

Hur får man de här att gro hemma då? undrar en vetgirig kund i bakgrunden.

Det är det som är det finurliga, menar Mia Kleregård, för med i påsen får man också kryddornas rötter.

– Så det är bara att plantera i en kruka så fortsätter de att växa!

Solrospesto gjord på färska örter... mums!

Solrospesto gjord på färska örter… mums!

Denna artikel är en annons med innehåll från Ica Maxi Lindhagen och ej en artikel av Lokaltidningen Mitt i Stockholm.