Nils Lagerlöf, Bjurfors, fastighetsmäklare.
Nils Lagerlöf började inom branschen 1996 och älskar innerstadspulsen.

”Det här är landets hetaste bostadsmarknad”

Annons 

På två år har kvadratmeterpriserna för bostadsrätter på Kungsholmen stigit med 20 procent. Marknaden framöver ser stabil ut, bedömer fastighetsmäklaren Nils Lagerlöf på Bjurfors.
Han ser likheter mellan sitt yrkesliv och fritiden då han tävlar i motorsporten dragracing.

I januari 2015 låg kvadratmeterpriserna för bostadsrätter på Kungsholmen kring 87 000 kronor, enligt Svensk Mäklarstatistik. Två år senare ligger medelpriserna kring 86 155 kronor, vilket innebär en ökning på cirka 20 procent.

– Många har gott om pengar, räntorna är låga och det är attraktivt att bo här. Jag ser inga stora orosmoln utan tror på ett stabilt 2017, säger Nils Lagerlöf, kontorschef och fastighetsmäklare för Bjurfors på Kungsholmen.

Tävlar i dragracing

Han älskar den höga pulsen i Stockholms innerstad och jobbet som innebär mycket kundkontakter. En stor del av fritiden ägnar han åt dragracing. En motorsport som går ut på att snabbast möjligt köra en raksträcka på 400 meter. För klubben Gefle MC tävlar han regelbundet för tiotusentals åskådare.


Läs mer om vad Bjurfors Stockholm erbjuder.


– Det är en adrenalinstinn sport där män och kvinnor, unga och gamla, tävlar mot varandra. Det är som att stå på en scen. Att hålla i lägenhetsvisningarna känns också som att stå på scen. Man svarar på frågor och säljer, men på ett informativt sätt, säger Nils Lagerlöf.

En förklaring till att bostadspriserna stigit i Stockholm är politiska avregleringar. På senare år har experter varnat för en bostadsbubbla och i juni 2016 infördes ett amorteringskrav. Beroende på lånets andel av köpesumman måste låntagaren amortera en viss procent. Bankerna kräver sedan länge även att man måste betala 15 procent av inköpssumman kontant.

– Under den senaste tiden har vi sett ett lågt utbud på marknaden utan att priserna skenat iväg. Lägenheter som ligger i trafikstörda lägen eller har knöliga planlösningar har blivit lite mer svårsålda. Visst verkar vi på landets hetaste bostadsmarknad men säljarna kan ha orealistiska förväntningar, säger Nils Lagerlöf.

Vill få bort skatt

Politiska regleringar har skapat en stark inlåsningseffekt på bostadsmarknaden, anser Pontus Kopparberg, vd på Bjurfors Stockholm. För att öka rörligheten har regeringen beslutat att för en tid slopa taket för uppskov som tidigare låg på 1,45 miljoner kronor. Men enligt de nya reglerna måste man betala skatt på vinsten om du flyttar till ett billigare boende. Pontus Kopparberg anser att den skatten borde tas bort för att minska barriärerna att flytta.

– Vi är inne i en massiv regleringsfas med amorteringskrav och banker som ställer hårda krav. Genom skuldkvoter får du bara låna ett visst antal gånger mer än din nettoinkomst”, säger Pontus Kopparberg.

Åtgärd mot bostadsbristen

På hyresrättsmarknaden har parterna gradvis enats om lägesfaktorns betydelse och att hyrorna ska vara högre i innerstan. Ytterligare marknadsanpassning behövs, menar Pontus Kopparberg.

– I dag sätter bostadsbristen käppar i hjulet för många företag som behöver rekrytera. Man skulle kunna låta byggbolag ta ut marknadshyror för nyproducerade hyresrätter. Det finns ett kundunderlag för det och det stimulerar byggandet av hyresrätter. Genom att lägenheterna kommer ut på marknaden skapas flyttkedjor som frigör bostäder”.

Så har marknaden utvecklats

På Kungsholmen har kvadratmeterpriserna på bostadsrätter under två år stigit från cirka 73 000 till 87 000 kronor, en ökning med omkring 20 procent.

Bakgrunden till prisuppgången är de låga räntorna, befolkningstillväxten och att mångas disponibla inkomst har ökat.

Bjurfors bildades 1965 och är ett av Sveriges största privat-ägda mäklarföretag.

Bjurfors har cirka 430 medarbetare runt om i landet. Företagets övergripande mål är helnöjda kunder, det vill säga att hitta rätt köpare till rätt bostad och alltid till rätt pris.

Källa: Svensk Mäklarstatistik

Fler nyheter från Stockholm

Allsvenskan

Hammarby vill ha fler egna talanger i A-laget

Nyheter

Två knivskadade efter rån

Insändarskribenten reagerar starkt på att en kvinna inte polisanmälde olyckan
Insändare

INSÄNT: ”Du körde på min mamma – och smet”

Nyheter

300 lägenheter ska byggas vid Grönstedtska

Nyheter

Skärholmens simhall hade olagliga kameror

Nyheter

Asbest upptäckt i Spånga badhus