Så anpassar du dig inför hårdare klimat

Pär Holmgren ger tips om hur du förbereder hemmet inför klimatförändringar.
Pär Holmgren ger tips om hur du förbereder hemmet inför klimatförändringar.
När klimatet förändras blir också vädret mer oberäkneligt. Här är Pär Holmgrens bästa tips för hur du skyddar dig mot skador till följd av detta.

En konsekvens av klimatförändringar är att vädret blir mer oberäkneligt. Det ökar risken för mer extrema inslag som skyfall, storm, snöoväder och torka. Här får du några tips på hur du kan skydda dig mot skador till följd av detta:

 1. Röj undan i trädgården
  Besiktiga höga träd i din trädgård så att du vet att de klarar av en storm. I flerbostadshus är det fastighetsägarens eller bostadsrättsföreningens ansvar. Glöm inte heller att förankra tyngre föremål och ta in alla lösa saker såsom utemöbler, redskap och annat som kan blåsa iväg. När stormen är över bör du kontrollera ditt tak, så att inga takpannor eller plåtar är lösa.
 2. Skotta säkert
  Snö på taket kan ge skador, men de flesta tak klarar en halvmeter utan problem. Risken att skada sig när man skottar är dock större än att taket faller in, så använd säkerhetslina eller anlita en certifierad takskottare. Är du trygg med att skotta själv, spara en decimeter snö, så att skyffeln inte skadar takpannorna. I flerbostadshus är det fastighetsägarens eller bostadsrättsföreningens ansvar att det är snö- och isfritt på taken.
 3. Töm ledningarna
  Det behövs inte många minusgrader för att vattnet i en ledning ska frysa. Det gör att volymen ökar med cirka 10-20%. Om trycket blir för stort kan rören sprängas. För fritidshus som brukar stå tomma under längre perioder är det bäst att tömma ledningarna innan man stänger för vintern.
 4. Bonustips!
  Kom ihåg att lyssna på SMHI:s väderprognoser och ta dem på allvar – framförallt om det finns varningar i prognosen!

Pär Holmgren,
Länsförsäkringar Stockholm

Fler tips och rekommendationer från oss på Länsförsäkringar hittar du här.

Denna artikel är en annons med innehåll från Länsförsäkringar Stockholm och ej en artikel av Lokaltidningen Mitt i Stockholm.