Du avgör vad ditt huvud är värt!

Robin Sivebro på Länsförsäkringar Stockholm ger tips om hur du rustar cykeln inför våren.
Robin Sivebro på Länsförsäkringar Stockholm ger tips om hur du rustar cykeln inför våren.
Så rustar du cykeln invår våren – och skyddar dig själv.

Visste du att den vanligaste olyckan på cykel är singelolyckan? Risken är större att du cyklar omkull än att du kolliderar med en bil. Därför är det viktigt att rusta cykeln och skydda dig själv.

Rusta

Tvätta cykeln och kolla så att belysningen och reflexerna är hela och rena. Kontrollera att bromsarna fungerar och att inget sitter löst – dra åt muttrar, ekrar och pedaler.

Rengör kedjan och torka av med trasa, olja sedan in den och se till så att den är lagom spänd. Pumpa till slut upp däcken.

Försäkra

Om någon stjäl eller skadar din cykel täcker oftast din hemförsäkring detta. Däremot måste du teckna tillägg i hemförsäkringen för personskador, eller en separat olycksfallsförsäkring. Använd cykellås som är godkänt av Svenska Stöldskyddsföreningen.

Skydda

Den minst populära accessoaren är också den som tar den värsta smällen när olyckan är framme. Hjälmen bör vara CE-märkt, då vet du att den uppfyller de krav som ställs av lagen. Se även till att barnhjälmen har ett grönt spänne. De är konstruerade att släppa om det finns risk för kvävning, men håller fast vid kollision.

Samsas

Att cykla är kul, men vi är många som ska samsas i trafiken. Ha koll på vilka regler som gäller för dig, tänk på att alltid visa hänsyn och glöm inte att plinga!

Robin Sivebro
Länsförsäkringar Stockholm

Fler tips och rekommendationer från oss på Länsförsäkringar Stockholm hittar du här.

Denna artikel är en annons med innehåll från Länsförsäkringar Stockholm och ej en artikel av Lokaltidningen Mitt i Stockholm.