Bästa tipsen för semester på hjul

Robin Sivebro från Länsförsäkringar.
Robin Sivebro från Länsförsäkringar.
I stället för att köra sin egen bil hela vägen ner till varmare breddgrader väljer många svenskar att ta flyget och hyra bil på plats. Bekvämt och praktiskt, men det är några saker du måste tänka på.

Du kan välja mellan att hyra direkt av en biluthyrningsfirma eller att gå via en förmedlare. Ofta går det smärtfritt oavsett hur man gör, men skulle något gå fel kan det vara en fördel att ha pratat direkt med uthyraren. Annars finns det risk för att du hamnar i kläm mellan förmedlaren och uthyraren.

Du kan få ersättning från din hemförsäkring för det mesta som kan hända på resan. De flesta försäkringsbolag har dock tydliga undantag för skador som du orsakar med motordrivna fordon. Du kan få ersättning för till exempel sjukvårdskostnader vid en olycka. Däremot täcker inte hemförsäkringen skador på själva bilen eller på en person som du krockat med.

– Därför ska du stämma av med uthyraren om vad som gäller vid en eventuell olycka. Det gäller oavsett om du hyr vattenskoter på Västkusten eller moped i Grekland, säger Robin Sivebro på Länsförsäkringar Stockholm.

Om du betalar fordonshyran med kreditkort erbjuder vissa kreditkortsföretag självriskeliminering. Kolla om det gäller just ditt kort.

Var noga med att kontrollera fordonets skick och påpeka eventuella skavanker för uthyraren innan du kör iväg. Ett tips är att ta bilder på tidigare skador. Det kan hjälpa dig vid eventuella diskussioner om vad du orsakat eller inte.

Sist men inte minst – kolla med ditt försäkringsbolag om du kan få ersättning för hyreskostnader av förbokat fordon, om det är så att du skulle behöva ställa in resan. Och kör lugnt och försiktigt, var du än befinner dig! En olycka sker oftast oväntat.

Robin Sivebro,
Länsförsäkringar Stockholm

Flera tips och rekommendationer från oss på Länsförsäkringar Stockholm hittar du här.

Denna artikel är en annons med innehåll från Länsförsäkringar Stockholm och ej en artikel av Lokaltidningen Mitt i Stockholm.