Bilarna som har lägre stöld- och inbrottsrisk

Mats Green från Länsförsäkringar Stockholm.
Mats Green från Länsförsäkringar Stockholm.
Nu är det sommartid och för bilägare betyder det tyvärr även högsäsong för bilstölder och inbrott. Det finns mycket information i olika forum för hur du kan skydda dig mot tjuven, men vilken bilmodell är i grunden mest säker? Vi tog hjälp av Mats Green på Länsförsäkringar Stockholm för att få reda på vilka bilar det är svårast att ta sig in i.

När du köper bil är det bra att se hur modellen presterat i NVSA-tester. Det är en teknisk norm och metod för analys, värdering och premiering av stöld- och inbrottsskydd på personbilar.

NVSA (New Vehicle Security Assessment) är en norm från Storbritannien, som infördes i Sverige 2008. Här är det de svenska bilförsäkringsbolagen som står bakom NVSA-normen.

Nya bilmodeller stjärngraderas efter två kriterier: inbrottssäkerhet och stöldsäkerhet.

161 bilmodeller på den svenska marknaden har gått igenom NVSA-testerna. Vilka har bäst stöld- och inbrottsskydd? Och vilka klarar inte kraven?

Bland 2017 års modeller är det Volvo som befäster tätpositionen, tillsammans med Porsche. Audi och Lexus har backat något från tidigare toppresultat, men de har fortfarande rakt igenom godkända bilar. Andra märken som presterar bra är Volkswagen och Seat.

Märken som däremot behöver förbättra sina modeller är exempelvis Fiat, Dacia, Mazda, BMW och Mercedes. För de två sistnämnda är det främst bilens originalutrustning såsom ratt, airbag och navigationsutrustning som stjäls.

På www.nvsa.se kan man söka på alla testade bilmodeller för att kunna välja en passande modell.

Mats Green,
Länsförsäkringar Stockholm

Flera tips och rekommendationer från oss på Länsförsäkringar Stockholm hittar du här.

Denna artikel är en annons med innehåll från Länsförsäkringar Stockholm och ej en artikel av Lokaltidningen Mitt i Stockholm.
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.