Vill du hyra ut bostaden? Glöm inte detta!

Robin Sivebro på Länsförsäkringar.
Robin Sivebro på Länsförsäkringar.
Att hyra ut bostaden medan man är utomlands kan vara ett sätt att dryga ut semesterkassan. Men vilka regler gäller? Och hur funkar det egentligen med försäkring?
Robin Sivebro på Länsförsäkringar Stockholm reder ut det hela.

Drömmer du om att köpa en bostad utomlands? Eller ska du ut på långresa? Då kan du hyra ut bostaden här hemma medan du bor borta, men hur funkar det med din försäkring?

Allra först måste du förstås få tillstånd från din hyresvärd eller bostadsrättsförening för att hyra ut din lägenhet. Ansök i god tid och be att få tillståndet skriftligt. Har du ett eget hus behöver du inte fråga någon om lov. Här är andra viktiga saker att tänka på, oavsett vilken sorts bostad du hyr ut:

  1. Kolla försäkringsskyddet
    Du ska kräva att din hyresgäst har en egen hemförsäkring. Stäm också av med ditt eget försäkringsbolag om hur ditt försäkringsskydd gäller. När man hyr ut i andra hand finns det en hel del begränsningar och undantag. Om du till exempel hyr ut ett hus och det börjar att brinna så är det din försäkring det går på. Men om hyresgästen är vårdslös i ditt hus och orsakar en skada så täcks den inte av din försäkring. Om du hyr ut via en förmedling så kom ihåg att kolla om de har någon försäkring.
  2. Gör en inventarieförteckning
    Om du hyr ut möblerat är det bra att göra en inventarieförteckning som både du och hyresgästen skriver under. Att fotografera och filma bostaden före uthyrningen är också ett tips för att undvika tvister efteråt. Ta bort värdefulla föremål och saker som betyder mycket för dig.
  3. Ta ut en deposition
    Låt din hyresgäst betala en deposition. Det är bra att ha om något går sönder. Om du måste använda din försäkring till att laga något så kan du betala självrisken med depositionspengarna. Och så slipper du tjafs om småskador och repor.

Robin Sivebro,
Länsförsäkringar Stockholm

Här kan du få fler tips från oss på Länsförsäkringar.

Denna artikel är en annons med innehåll från Länsförsäkringar Stockholm och ej en artikel av Lokaltidningen Mitt i Stockholm.