Har du en brandfilt hemma i köket?

Att hemmet ska brinna upp vill ingen. Med rätt förberedelser skyddar du ditt hem bättre.
Att hemmet ska brinna upp vill ingen. Med rätt förberedelser skyddar du ditt hem bättre.
Ingen av oss vill väl att hemmet ska brinna ner eller dränkas av vattenskador. För att vara rustad om olyckan skulle vara framme finns några saker som du alltid bör ha hemma.

Hej, jag heter Peter och jobbar på Länsförsäkringar Stockholm. Här jobbar vi självklart mycket med skador i hemmet, där vi ser att det är mycket du själv kan göra för att förebygga skador. Jag delar med mig av bra tips här nedan:

Viktiga saker att ha hemma!

  1. Brandfilt, att hänga på väggen i köket. Den här är till för att kväva mindre bränder kring spisen, där det lätt kan uppstå en eldsvåda, exempelvis en kastrull börjar brinna.
  2. Brandsläckare 6-kilos pulversläckare, som kan användas på alla typer av bränder. Det finns även vattensläckare, men dessa får inte användas på strömförande föremål. I vår hemförsäkring ingår sanering av pulvret från släckaren.

  3. Brandvarnare i taket. Minst en på varje våningsplan, i större hus kan det vara lägligt med fler. Det är viktigt att komma ihåg att brandrök kan utgöra en väldigt stor fara i sig. För den som inte vill bry sig om batterier finns det nu varnare med batterilängd på hela 10 år.

  4. Vattenvarnare. Fungerar som brandlarm, men varnar istället vid läckage från rör och vattenledningar.

Att brandöva hemma har vi sett i studier faktiskt gör en stor skillnad. Tänk på att inte möblera så att det blir svårt att ta sig ut. Öva med barn och kom överens om en samlingsplats utomhus vid brand.

När det gäller inbrott så kan det vara värt att investera i larm. Vissa saker har inte ett ekonomiskt värde utan ett affektionsvärde som inte går att ersätta. Då kan ett larm vara avskräckande. Försäkringsbolag har avtal med larmleverantörer till förmånliga villkor, hör med ditt försäkringsbolag vad som gäller.

Peter Bengtsson,
Länsförsäkringar Stockholm

Här hittar du fler tips från oss på Länsförsäkringar

Denna artikel är en annons med innehåll från Länsförsäkringar Stockholm och ej en artikel av Lokaltidningen Mitt i Stockholm.