Därför har jag en flaska med grus i bilen

Sofia Mattson på Länsförsäkringar Stockholm.
Sofia Mattson på Länsförsäkringar Stockholm.
Höst betyder regn, kyla och hala vägar. Ligg steget före och slipp bli överraskad av blixthalkan.

Nu när höstregnen faller ska du se upp lite extra i trafiken. Den första halkan är förrädisk, du är inte beredd och kör på som vanligt. Slipp bli överraskad av blixthalka med dessa tips:

 1. Lär dig tyda tecknen på halka
  Om temperaturen är lägre än fyra plusgrader ska du vara beredd på halka. Var extra försiktig på skuggiga delar av vägbanan. När det regnar och temperaturen ligger runt noll grader finns det risk för underkylt regn och vägen kan bli glashal. På broar och viadukter blir det ofta halt, liksom i korsningar och rondeller. Tänk på att blöta löv på vägbanan också kan orsaka halka.
 2. Kör säkrare
  Kör med större säkerhetsmarginal, anpassa hastigheten efter trafiken och vägen och håll avstånd till bilen framför. Minska risken för att få sladd genom att låta bli att accelerera hastigt, bromsa in kraftigt och göra stora rattrörelser.
 3. Håll koll på däcken
  Tänk på att byta till vinterdäck när du märker att vädret blir kallare och temperaturen börjar ligga på runt fyra grader. Vinterdäck får användas från 1 oktober till 15 april. 1 december till 31 mars är det krav på vinterdäck. Om bildäcken har litet mönsterdjup ökar risken för vattenplaning och dåligt grepp vid halt väglag. Mönsterdjupet vid vinterväglag ska vara minst 3 millimeter för personbilar. Det är också viktigt att kolla lufttrycket i däcken – är det fel blir väg- greppet dåligt. Glöm inte att kolla reservdäcket också. När du byter däck, förvara inte däcken i bilen över natten på grund av stöldrisken.
 • Bonustips!
  Fixa väggreppet med grus! Ha alltid en flaska med grus i bilen. Bra att hälla ut på vägen när du kört fast, eller i förebyggande syfte. Häll ut lite grus när du ska parkera på kvällen och ställ bilen på gruset. Då kommer du loss lättare nästa morgon, även om det frusit och snöat under natten.

Sofia Mattsson,
Länsförsäkringar Stockholm

Fler tips och rekommendationer från oss på Länsförsäkringar hittar du här.

Denna artikel är en annons med innehåll från Länsförsäkringar Stockholm och ej en artikel av Lokaltidningen Mitt i Stockholm.
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.