Så får du hjälp på vägen

Med rätt försäkring får du hjälp när olyckan är framme.
Om olyckan är framme – slå på varningsblinkers och sätt ut varningstriangel.
Med rätt försäkring får du hjälp om olyckan är framme.
Här är mina bästa tips för en trygg resa i helgtrafiken.

Ska du ut på långkörning i jul? Se till att du är förberedd om något skulle hända på vägen. Om du kan få vägassistans beror på hur bra försäkrad din bil är. Hos de flesta försäkringsbolag behöver man ha en så kallad halvförsäkring. Här är några saker som det är bra att ha koll på:

1. Skriv upp larmnumret

Om något händer på vägen kan du ringa larmcentralen eller assistansjouren hos ditt försäkringsbolag, dygnet runt. Ha alltid numret till hands. Det vanligaste är att man behöver hjälp efter en trafikolycka, men du kan också få assistans om bilen går sönder, om den blir stulen, om du förlorar eller skadar bilnyckeln eller om nyckeln blir inlåst i bilen. Hos Länsförsäkringar Stockholm får du dessutom assistans om driftstoppet orsakats av att drivmedlet är slut.

2. Så får du hjälp

I din assistansförsäkring ingår att din bil blir bärgad eller bogserad till närmaste lämpliga bilverkstad. Det gäller också ditt bagage och om du har släp eller husvagn. Föraren och passagerarna kan även få ersättning för hemtransport eller fortsatt färd till resmålet. Är du utomlands kan du få din bil hemtransporterad.

3. Säkerhet på motorvägen

Om något händer på motorvägen så försök att köra bilen till en så säker plats som möjligt. Slå på varningsblinkers och sätt ut varningstriangel. Lämna bilen och vägen så fort du kan, du utsätter dig för livsfara om du stannar på vägen. Ring ditt försäkringsbolag och vänta vid sidan av vägen, utanför räcket om det går.

Bonustips!

Se över torkarbladen och se till att du har spolarvätska som klarar den aktuella temperaturen. Har du ett stenskott i rutan – laga det, för på vintern spricker rutan lättare eftersom den är kall på utsidan och varm på insidan. Ta med dig reflexväst, ficklampa, snöskyffel, startkablar och varma kläder.

Mattias Jonsson
Länsförsäkringar Stockholm

Fler tips och rekommendationer från oss på Länsförsäkringar hittar du här.

Denna artikel är en annons med innehåll från Länsförsäkringar Stockholm och ej en artikel av Lokaltidningen Mitt i Stockholm.