Glasklara tips för bilrutan

Åsa Andersson på Länsförsäkringar.
Åsa Andersson på Länsförsäkringar.
Efter sommar och sol kommer regn och rusk. Då blir det också extra viktigt att ha god sikt genom bilrutan.
Här är expertens glasklaraste tips!

Sommaren var lång och torr, så det kan kännas som en främmande tanke att hösten nu gör entré. De närmaste månaderna kan vi motsägelsefullt nog förvänta oss häftiga skurar, bländande sol, ihållande oväder och mörkare kvällar och nätter. Det här ställer helt egna krav på våra bilar och då specifikt på en ofta förbisedd del av bilen: rutorna.

Här är mina bästa tips för hur du kan hålla sikten fri i höst.

  1. Håll rutorna rena. Glasets stora fördel är såklart genomskinligheten, vilket snabbt försvinner när det blir smutsigt. Smutsen gör också att vatten inte rinner av lika lätt, vilket också det försämrar sikten.
  2. Bli av med regn och stänk snabbt, med effektiva och rena vindrutetorkare. Gamla, torra torkarblad kan även repa bilens ruta och repiga rutor täcks sällan av din bilförsäkring.
  3. Får du ett stenskott, så använd ett stenskottsplåster. Det är bra att ha i bilen, så att det inte kommer in smuts i stenskottet (obs! sätt plåstret på utsidan). Därefter ska det lagas så snart som möjligt, så sprickan inte vidgar sig. Det är billigt (på vissa platser kostnadsfritt) att laga, när du jämför med att byta hela rutan. Moderna glas har ofta sensorer i sig, vilket kan göra det till en dyr utgift att byta.
  4. Om rutan spricker, bör man byta den. Rutan är en bärande konstruktion, vilket innebär att det blir en försvagning i bilens kaross. Det blir också ett brytningsfel för ögat när det är fel vinkel på glaset, vilket försämrar sikt och avståndsbedömning.

Åsa Andersson,
Länsförsäkringar Stockholm

Flera tips och rekommendationer från oss på Länsförsäkringar Stockholm hittar du här.

Denna artikel är en annons med innehåll från Länsförsäkringar Stockholm och ej en artikel av Lokaltidningen Mitt i Stockholm.