Nyproduktion – dröm eller mardröm

Henrik Krygegård på Länsförsäkringar är expert på besiktningar.
Henrik Krygegård på Länsförsäkringar är expert på besiktningar.
Även om du köper nyproduktion finns en del saker att tänka på inför slutbesiktningen. Vattenskador är en av de vanligaste problemen som kan uppstå.
Här ger Länsförsäkringars expert Henrik Krygegård sina bästa tips inför inspektionen.

Jag heter Henrik och jobbar som besiktningsman på Länsförsäkringar Stockholm. I mitt arbete har jag under årens lopp sett många skador som skulle kunnat ha undvikits om man upptäckt risk för skada i tid.

Det som kan kännas som en dröm när du sitter och väljer mellan kulörer och materialval baserat på bilder och planskisser som du fått i samband med köpet kan i värsta fall omvandlas till mardröm. Till exempel om vattenrör är feldragna eller otäta kan det få jobbiga konsekvenser även om nyprisgarantin på två år träder in för reparationskostnader och eventuell ombyggnation på grund av felinstallationer.

Att inte kunna flytta in som planerat alternativt behöva flytta ut på grund av rivning, torktider, reparationer och återställning är alltid extremt tråkigt.

  1. Att köpa nyproduktion av ett företag som står för hela bygget (totalentreprenad) är att föredra då du som köpare har en ansvarig kontakt för frågor och återkoppling. Förankra gärna detta skriftligt redan i köpavtalet för att säkerställa att du inte själv ska behöva jaga hantverkare om problem uppstår under garantitiden. Upptäcks installations- och byggnadsfel under garantitiden ansvarar nämligen entreprenören för kostnad och återställning av fel upp till två år efter att ditt nya boende genomgått godkänd slutbesiktning.
  2. När det är dags för slutbesiktning rekommenderar jag att du tar in en oberoende besiktningsman, det vill säga någon du själv väljer och inte den person som entreprenören föreslår. Även om det kan kosta en slant är det värt att försäkra sig om en opartisk besiktning. De eventuella brister som påträffas skall entreprenören rätta till och ett bristfritt protokoll skall sedan utfärdas. (Värdehandling).
  3. Innan garantitiden går ut görs en ny besiktning av entreprenören. Även här har du möjlighet att ta in en oberoende besiktningsman. Se i så fall till att få in all dokumentation från besiktningen.
  4. Då vattenläckage är en av de största orsakerna till skada är det viktigt att alla rör är rätt dragna, trycktestade, av rätt material och täta.
  5. Underlägg som samlar upp läckage ska finnas under kyl, frys, diskbänksskåp och diskmaskin. Kolla även tätskiktet runt brunnen i badrum och tvättstuga.
  6. Se till att få ta del av det våtrumscertifikat fackmän som utfört arbetet lämnar till entreprenören.
  7. För att du även långsiktigt på bästa sätt ska skydda dig från vattenskador är vattenfelsbrytare och vattenlarm en riktigt god investering.

Här kan du läsa mer om hur du undviker vattenskador.

Henrik Krygegård,
Länsförsäkringar Stockholm

Flera tips och rekommendationer från oss på Länsförsäkringar Stockholm hittar du här.

Denna artikel är en annons med innehåll från Länsförsäkringar Stockholm och ej en artikel av Lokaltidningen Mitt i Stockholm.
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.