Ovälkomna gäster i loppisfynden

Cecilia Öhman på Länsförsäkringar Stockholm.
Cecilia Öhman på Länsförsäkringar Stockholm.
Att köpa begagnat är både klimatsmart och bra för plånboken. Är du på gång att köpa möbler på loppis bör du undersöka soffan, bordet eller vad du nu står inför att köpa innan du slår till. Be att få inspektera och titta noga efter tecken på vägglöss.

Svarta prickar (vägglusens spillning) och skalbitar är typiska tecken på vägglöss. Har möbeln stått oanvänd ett tag kan vägglusen ha gått i dvala och är då svårare att upptäcka. Vägglöss kan ligga i dvala i upp till ett år.

De är ljusskygga och gömmer sig gärna i alltifrån sängar till soffor, tavelramar, gardiner och brandvarnare. Andra ställen den kan finnas på är bakom golvlister och lösa tapeter eller i förvaringsaskar och böcker.

När du köpt en begagnad möbel bör du dammsuga den ordentligt, särskilt i resårer, dragkedjor och där det finns skrymslen, som i skarven mellan ben och möbel.

Om du drabbas av vägglöss behöver du professionell hjälp. Bor du i villa ringer du direkt till ditt försäkringsbolag. Bor du i lägenhet kontaktar du din bostadsrättsförening eller hyresvärd.

Det kan ta allt från några dagar upp till flera månader att få bort vägglöss, så det finns all anledning att vara lite om sig och kring sig, både när du reser på semester och när du köper begagnade möbler.

Tips! Från att ha varit i princip utrotade i Sverige är ökat resande den främsta orsaken till att vägglusen blir allt vanligare. Tvätta textilier i 60 grader eller värmebehandla dem i torktumlaren i en plastpåse i 60 grader. Har du textilier som inte tål tvätt? Lägg dem i en plastpåse i frysen i minst tre dygn i minus 18 grader.

Cecilia Öhman
Länsförsäkringar Stockholm

Här kan du läsa mer om hur du skyddar dig mot vägglöss!

Denna artikel är en annons med innehåll från Länsförsäkringar Stockholm och ej en artikel av Lokaltidningen Mitt i Stockholm.