Så rattar du rätt under övningskörningen

Emma Macias Roth ger tips inför bilkörningen.
Emma Macias Roth ger tips inför bilkörningen.
Atta ta körkort är en spännande resa där det gäller att navigera rätt.
Här får du några tips på vägen (!)

Är du klar med parkeringsplatsen och redo för mer trafikerade områden? Att ge sig ut på vägarna och övningsköra är ofta både spännande och lite läskigt. Här får du tre bra tips för en trygg väg till körkortet:

Se till att både förare och bil är redo

Kom ihåg att alltid köra utvilad och mätt i magen. Och se till att ta pauser, man blir lätt trött av att hålla koncentrationen på topp. När det gäller bilen ska du alltid starta med en säkerhetskontroll av lampor, blinkers och däcktryck.

Prata om sådant som kan hända

Prata om situationer som man kanske inte tänker på när man är en ovan förare. Till exempel att stoppsträckan påverkas av väglag, hastighet och din reaktionstid. En lövtäckt, regnblöt eller solvarm väg kan vara lika hal som en isig vinterväg. Eller att ett rådjur sällan springer ensamt över vägen och hur svårt det är att se gående, joggare och cyklister utan reflexer i mörkret. Och inte minst att man alltid ska hålla ett extra öga på att barn och hundar håller sig på trottoaren.

Kolla bilförsäkringen

Vid övningskörning räknas handledaren som ansvarig förare. Hos de flesta försäkringsbolag gäller bilförsäkringen även under övningskörning, men den som handleder bör stämma av med sitt försäkringsbolag vad som gäller. En helförsäkring rekommenderas om man vill få ersättning för eventuella repor och bucklor.

Bonustips!

Om du är handledare, låt mobilen ta en paus i handskfacket. Sms och telefonsamtal kan vänta tills ni är klara. På transportstyrelsen.se finns mer information för dig som är handledare.

Emma Macias Roth,
Länsförsäkringar Stockholm

Fler tips och rekommendationer från oss på Länsförsäkringar hittar du här.

Denna artikel är en annons med innehåll från Länsförsäkringar Stockholm och ej en artikel av Lokaltidningen Mitt i Stockholm.
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.