Så undviker du parkeringsskador

Sofia Mattsson på Länsförsäkringar Stockholm
Sofia Mattsson på Länsförsäkringar Stockholm
Mina bästa tips på hur du undviker att din eller andras bilar skadas – och tre saker du bör ha koll på om olyckan varit framme.

Sällan tänker man att något ska hända bilen när den står parkerad, men risken för parkeringsskador är hög, speciellt vid stora parkeringar och köpcentrum. Det är inte ovanligt att man hittar en buckla eller repa utan att föraren som orsakat parkeringsskadan syns till eller har satt en lapp på vindrutan.

För att du ska kunna få ersättning krävs bevis på att skadan orsakats på den platsen, vid det tillfället av ett okänt fordon. Därför ska du direkt polisanmäla via polisens e-tjänst för parkeringsskada så fort du upptäckt skadan.

Dessutom ska du hålla koll på dessa tre saker som har betydelse för försäkringsbolagets bedömning:

  1. Visar skadan att ett annat motorfordon har kört på din bil?
  2. Kan du beskriva var och när bilen stod parkerad och hur den blivit skadad?
  3. Finns det något vittne som såg när skadan inträffade eller bilens skick när den lämnades och/eller hämtades? Kan vittnet intyga att det på platsen funnits till exempel hjulspår, glassplitter eller andra delar av fordonet som orsakat skadan?

För att undvika parkeringsskador, tänk på att backa in i parkeringsrutan på stora parkeringsplatser, så har du fri sikt när du ska köra iväg. Parkera med avstånd till bilarna bredvid och öppna bildörren försiktigt, både i garage och ut mot gata eller trottoar.

Innan du kör iväg: gå en sväng runt bilen och gör en kontroll så att allt ser ok ut.

Visste du att vi på Länsförsäkringar bara arbetar med verkstäder som genomgått vår Miljö- och kvalitetscertifiering? På så sätt kan vi säkerställa att din bil repareras med hög kvalitet och säkerhet utifrån högt ställda miljökrav.

Sofia Mattsson
Länsförsäkringar Stockholm

Fler tips och rekommendationer från oss på Länsförsäkringar Stockholm hittar du här.

Denna artikel är en annons med innehåll från Länsförsäkringar Stockholm och ej en artikel av Lokaltidningen Mitt i Stockholm.