Låt inte skärmen ta tid från det viktigaste

För varje timme du lägger på skärmen försvinner en timme till annat.
För varje timme du lägger på skärmen försvinner en timme till annat.
Få ett sundare förhållande till dina skärmar med några enkla tips.

Att jobba förebyggande är en av hörnstenarna på Länsförsäkringar Stockholm. Inte sällan delar vi med oss av våra bästa tips om hur du tryggar din familj, ditt boende och dina saker. Idag pratar vi om att förebygga psykisk ohälsa, framförallt hur vi på ett hälsosamt sätt ska förhålla oss till tekniken.

Vi spenderar allt mer tid framför våra skärmar. I många familjer innebär det konflikter och kan i vissa fall även leda till försämrad psykisk hälsa.

Trots att det råder delade meningar kring vilken påverkan skärmtid och sociala medier har på barn och vuxna så kan vi ändå enas om en sak: Varje timme som används framför skärmen är en timme som tas från något
annat, till exempel sömn, mänsklig interaktion och motion.

3 tips för hälsosammare skärmtid

  1. Kartlägg dygnet. Räkna ut tiden för era grundläggande behov och dagliga måsten: sömn, måltider, rörelse, skola/jobb, läxor, fritidsaktiviteter, lek, läsning, socialt umgänge. Den tid som blir över kan t ex användas till skärmtid.
  2. Skärmfria zoner och tider. Exempelvis vid matbordet under måltiden eller i sovrummet på kvällar/nätter.
  3. Våga ha tråkigt. Utmana dig själv och bli mer kreativ! Forskning visar att det är nyttigt att ha tråkigt emellanåt, så sluta skrolla när du har inte har något att göra.

Testa! Skärmhjälpen.se kan du testa din skärmvanor. Skärmhjälpen är ett initiativ för att hjälpa vuxna och barn till mer välbefinnande i en digitaliserad vardag.

Tillsammans med akademiker och sakkunniga inom psykologi och kommunikation har vi tagit fram skärmhjälpen.se, så att alla kan testa sina surfvanor och utefter sitt resultat få förslag på nya förhållningssätt till tekniken och varandra.

Lena Waldehagen
Länsförsäkringar Stockholm

Fler tips och rekommendationer från oss på Länsförsäkringar Stockholm hittar du här.

Denna artikel är en annons med innehåll från Länsförsäkringar Stockholm och ej en artikel av Lokaltidningen Mitt i Stockholm.