Tips för en brandfri och fröjdefull jul

Vad händer om något tar eld hemma? Öva – så är du förberedd på det värsta.
Vad händer om något tar eld hemma? Öva – så är du förberedd på det värsta.
En olycka händer så lätt. Genom att brandöva hemma är du bättre förberedd om något skulle ta eld.

Adventsljusen brinner i takt med att julstressen ökar. Stanna upp och tänk efter: Vad händer om något tar eld mitt i julförberedelserna?

Gör en brandövning hemma, så kan du fira jul i lugn och ro sedan.

1. Kunskap och utrustning

När det blev kortslutning i elsystemet började det brinna i en lägenhet i en av Huge Bostäders fastigheter. För att vara förberedda om det skulle hända igen, tog hyresgästföreningen med de boende till brandstationen där de lärde sig mer om brandskydd. Därefter kontaktade de oss på Länsförsäkringar Stockholm.

Då vi just genomfört en kampanj på temat brandskydd hade vi turligt nog kvar förebyggande produkter. På så sätt kunde vi stötta föreningens hyresgäster med brandfiltar, brandsläckare och brandvarnare. Se till att du också förbättrar din kunskap och att alla i hemmet vet hur er brandskyddsutrustning fungerar!

2. Förbered er egen brandövning

Bestäm en återsamlingsplats utanför huset. Gör en utrymningsplan: Gå från rum till rum, prata om hur ni kan ta er ut därifrån om det brinner. Kom ihåg att röken är giftig och att ni måste krypa under den. Kolla utrymningsvägar. Ytterdörren ska användas i första hand, altan- eller balkongdörrar i andra hand och fönster i tredje.

Om ni bor i lägenhet och trapphuset är rökfyllt, stanna i lägenheten. Ring 112 och larma räddningstjänsten. Ställ er vid fönstret eller på balkongen så att brandkåren ser er.

3. Dags att öva!

Sprid ut er i hemmet och sätt i gång en signal som ni kommit överens om. Lämna bostaden. Stäng fönster och dörrar efter er för att stänga in branden. Ta det lugnt. Samlas på er återsamlingsplats och räkna in alla.

Cecilia Lilja
Länsförsäkringar Stockholm

Fler tips och rekommendationer från oss på Länsförsäkringar Stockholm hittar du här.

Denna artikel är en annons med innehåll från Länsförsäkringar Stockholm och ej en artikel av Lokaltidningen Mitt i Stockholm.